Hlavní obsah

Žebříčku nejbohatších Čechů vládne žena

Aktualizováno

Události posledního roku výrazně zamíchaly pořadím žebříčku nejbohatších Čechů, který každoročně připravuje magazín Forbes. V čele je Renata Kellnerová, vdova po zakladateli PPF Petru Kellnerovi, který v březnu tragicky zemřel. Její majetek činí před vypořádáním dědictví 374,7 miliardy korun.

Foto: Choi Bu-Seok, Reuters

Článek

Druhým nejbohatších Čechem je Karel Komárek, majitel investiční skupiny KKCG, jeho majetek Forbes odhaduje na 117,8 miliardy korun. Třetí je Radovan Vítek se 103 miliardami, který podniká především v realitách.

Premiér Andrej Babiš je v žebříčku pátý s majetkem 74,9 miliardy korun.

V desítce nejbohatších se nově objevil Aleš Zavoral, zakladatel obchodu Alza, jeho majetek se odhaduje na 65 miliard korun.

Forbes upozornil, že mezi stovkou nejbohatších Čechů je devět nových jmen, ještě nikdy to nebylo tolik. Na 26. místě je zakladatel firmy rohlik.cz Tomáš Čupr, 32. je zakladatel dodavatelských služeb ShipMonk Jan Bednář.

Deset nejbohatších Čechů (majetek je uveden v miliardách korun)
1.Renáta Kellnerová374,7
2.Karel Komárek117,8
3.Radovan Vítek103
4.Daniel Křetínský87,8
5.Andrej Babiš74,9
6.Aleš Zavoral65
7.Pavel Baudiš53,5
8.Pavel Tykač33,4
9.Eduard Kučera29,5
10Marek Dospiva26
zdroj: Forbes

Tvůrci žebříčku upozornili, že v uplynulém roce se dařilo technologickým start-upům a také obchodu na internetu. V žebříčku jsou tak dále manželé Kijonkovi, kterým patří společnost Zásilkovna, Josef a Ondřej Průšovi z Prusa Research, kteří se zabývají 3D tiskem.

Nejbohatší Češi za poslední rok zbohatli. Loni byla spodní hranice pro zařazení žebříčku 1,5 miliardy, letos to bylo 2,5 miliardy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám