Hlavní obsah

Zdražilo maso, zlevnilo máslo. Ceny rostly o 2,9 procenta

• Aktualizováno
Novinky, bož

Spotřebitelské ceny v Česku za květen meziročně vzrostly o 2,9 procenta. Meziměsíční inflace pak činila 0,4 procenta. Vyplynulo to z dat, jež ve středu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Máslo meziročně zlevnilo o 7,7 procenta, ceny masa naopak o 10,8 procenta vzrostly.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Inflace v Česku

Článek

„Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v květnu o 2,9 procenta, což bylo o 0,3 procentního bodu méně než v dubnu. Největší vliv mělo na tento vývoj zpomalení růstu cen potravin a nealkoholických nápojů,” uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Ceny zboží vzrostly úhrnem o 2,7 procenta a služeb o 3,3 procenta.

Kromě masa meziročně zdražily také sýry a tvarohy o 2,1 procenta, zelenina o 4 procenta a cukr o 11,6 procenta. Je však třeba podotknout, že i zdražování těchto potravin zpomaluje. Ještě v dubnu totiž ceny sýrů a tvarohů rostly meziročně o 6 procent, zeleniny o 11,8 procenta a cukru o 16,2 procenta.

Ceny letí vzhůru. V Česku je nejvyšší inflace v celé Evropské unii

Ekonomika

Cena vepřového masa byla v květnu meziročně o 13,7 procenta vyšší. Ceny ovoce vzrostly dokonce o 25,4 procenta. Tyto potraviny se na zvyšování cenové hladiny podepsaly nejvíce.

Naopak na snižování cenové hladiny v květnu tlačily pohonné hmoty. Ty zlevnily meziročně o 21,7 procenta. Dále klesly ceny telefonních a faxových služeb ve srovnání s loňským květnem o 4,1 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám