Hlavní obsah

Žatecká zóna se svého investora dočká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/ŽATEC

Průmyslová zóna Triangle v Žatci na Lounsku byla druhou lokalitou v České republice, o kterou se v souvislosti se stavbou nové továrny zajímala jihokorejská automobilka Hyundai. Stejně jako severomoravské Nošovice neuspěla. Zájem však podle agentury CzechInvest potvrdil, že se jedná o vhodné místo pro strategické investice.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Bývalé vojenské letiště v Žatci bylo podle CzechInvestu rovněž předmětem zájmu automobilky PSA, která společně s Toyotou staví nový závod v zóně Kolín-Ovčáry. "Zájem o zónu Triangle svědčí o značné atraktivitě této lokality," informoval šéf CzechInvestu Martin Jahn.

"Příprava strategické průmyslové zóny Triangle v Žatci bude dál pokračovat," sdělil Jahn. V současnosti se o tuto lokalitu podle něj zajímá hned několik investorů, a i když prozatím nejsou jednání s žádným z nich na tak pokročilé úrovni, jako tomu bylo u Hyundai. Janh uvedl, že jednání jsou vedena s investory z oblasti mikroelektroniky a letectví.

Vznik této průmyslové zóny iniciovala agentura CzechInvest a zároveň zajistila prvních 400 mil. Kč na 1.etapu její přípravy. Tyto prostředky byly získány prostřednictvím vládního usnesení v rámci Programu na podporu rozvoje průmyslových zón Ministerstva průmyslu a obchodu. V letošním roce tak Ministerstvo průmyslu a obchodu uvolní 300 mil. Kč a příští rok dalších 100 mil. Kč. Předpokládaný rozsah celkových nákladů činí cca 1,5 mld Kč s návrhem na víceleté financování do roku 2005. Ústecký kraj se na této sumě podílí 180 mil. Kč.

V Ústeckém kraji je jedna z nejvyšších nezaměstnaností. V čele celé republiky je Most, kde je bez práce 23,1 procenta lidí. Následují Chomutov s 18,2 a Louny s 17,2 procenta. Nová továrna přitom slibovala zaměstnat až 4000 lidí. Zklamáním se tak netajili jen občané, ale i místní politici, které oslovila ČTK. Hejtman Jiří Šulc označil rozhodnutí automobilky za ránu do vazu Ústeckému kraji. "Nebude Hyundai, přijde někdo jiný," komentoval rozhodnutí společnosti starosta Loun Jan Kerner.

Reklama

Související témata:

Související články

Továrna Hyundai: Česko opět mimo hru

Továrna korejské automobilky Hyundai by mohla stát v České republice či na Slovensku, tak takovou informaci přinesla agentura Jonhap. Automobilka však krátce...

Výběr článků

Načítám