Hlavní obsah

Zastupitelé Dobrovíze dali zelenou výstavbě haly pro Amazon

Praha
Aktualizováno

Zastupitelé Dobrovíze u Prahy ve čtvrtek schválili memorandum o spolupráci a smlouvu s developerem, který chce u obce vybudovat distribuční centrum amerického internetového obchodu Amazon. Pro byli čtyři zastupitelé, zbylí tři se hlasování zdrželi.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Plány investora ale zatím narážejí na zamítavý postoj místního občanského sdružení, které se odvolalo proti rozhodnutí o umístění stavby. Rozhodování zastupitelů předcházela vzrušená debata s místními. Výstavbu loni lidé v Dobrovízi odmítli v lidovém hlasování, obávají se zejména nárůstu dopravy.

Smlouva s developerem po dlouhých jednáních dospěla do konečné podoby a vedení obce ji večer představovalo místním, jichž se v sále kulturního domu sešly asi tři desítky. Na jednání opět dorazil i ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Přemístit už hala nejde

"Co budu mít já jako občan? Zatím jsem vytušil, že budu mít stočné zadarmo a fotbalové hřiště," zeptal se jeden z diskutujících. Další zase namítl, že projekt by bylo lepší přemístit do lokality, kde je větší nezaměstnanost.

Mládek připustil, že s investorem se o tom mohlo jednat a hledat lepší lokalitu. Kdyby hala stála o 50 kilometrů dál, bylo by podle něj nyní vše snazší. "Teď už je to bohužel postaveno 'ber, nebo nech ležet'," podotkl ministr.

Poukázal na to, že investor dává přednost nejjednoduššímu umístění v oblasti s dobrou dopravní infrastrukturou.

Na jednání někteří lidé vyjádřili obavu, aby developer stihl vybudovat obchvat, jak se chce zavázat ve smlouvě, a zda je to reálné vzhledem k vlastnictví pozemků. Mládek v této souvislosti připomněl, že z nedokončení stavby v termínu by vyplývala sankce. Prohlásil také, že podoba smlouvy se od minulého týdne velmi výrazně posunula ve prospěch lidí v Dobrovízi. Totéž tvrdil i zástupce společnosti CzechInvest.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám