Hlavní obsah

Zásobníky v Evropě jsou plné, firmy ukládají plyn na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes rizika plynoucí z války na Ukrajině si evropské energetické společnosti uskladňují čím dál větší množství zemního plynu právě v zemi, která se od loňského února brání ruské agresi. Jejich vlastní zásobníky jsou podle listu The Financial Times už téměř plné.

Foto: Envato elements

Plynový kohoutek s potrubním systémem na stanici zemního plynu

Článek

V zemích Evropské unie byly podle asociace evropských provozovatelů plynové infrastruktury GIE ke konci října naplněny z 99,3 procenta, v Česku z 98,9 procenta.

Přesto podle analytiků hrozí, že plyn zdraží, především kvůli růstu cen zkapalněného plynu LNG. Může se to stát, pokud přijde tuhá zima, problémy v dodávkách nebo znovu stoupne geopolitické napětí.

Ukládání plynu na Ukrajině nahrávají nižší poplatky a velké skladovací kapacity. Tamní premiér Denys Šmyhal minulý týden prohlásil, že země umožní zahraničním obchodníkům využít polovinu tamních zásobníků, ta dosahuje 30 miliard kubíků plynu. Pro srovnání, kapacita v Česku je asi 3,5 miliardy kubíků.

Obchodníci s plynem včetně Křetínského EPH začali skladovat plyn na Ukrajině

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám