Hlavní obsah

Zaměstnavatel loňskou dovolenou už nepřevede ani proplatí

Právo, Hana Kadečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Kdo si ještě nevyčerpal loňskou dovolenou, tedy dovolenou z roku 2003, měl by na ni nastoupit co nejdříve. Je to ustanovení novely zákoníku práce, která začala platit před měsícem. Pokud zaměstnanec nenastoupí na dovolenou ani do října následujícího roku, pak podle novely přijde na řadu tzv. dovolená ze zákona. Jinak o nárok na ni přijde a nebude mu ani proplacena.

Foto: Marián Baláž

Majk Spirit a H16

Článek

"Pokud zaměstnavatel svému zaměstnanci neurčí vyčerpat čtyři týdny dovolené za loňský rok ani do 31. října letošního roku, pak se podle zákona za den nástupu na dovolenou považuje první pracovní den v měsíci listopadu. Je to takzvaný nástup dovolené ze zákona. Nastoupím sama, bez toho, abych zaměstnavatele žádala nebo aby mi to zaměstnavatel určoval," vysvětlila Právu odbornice na pracovní legislativu z ministerstva práce a sociálních věcí Eva Špundová.

Na dotaz, co se stane, když zaměstnanec ani tehdy dovolenou nenastoupí, Špundová odpověděla: "To je jeho hloupost, když přijde do práce. Ale zaměstnavatel by měl dbát, aby od něho práci ani nepřebíral, ani mu ji nepřiděloval. S něčím takovým se setkáváme už i nyní, kdy workoholici chodí do práce, protože si myslí, že bez nich všechno krachne, ale čerpají při tom dovolenou."

Mluvčí ministerstva Kateřina Beránková pro Právo upřesnila: "Jestliže někdo plánuje, že si volno z loňska vybere letos o Vánocích, tak na dovolenou ze zákona v listopadu samozřejmě nastupovat nemusí a vyčerpá ji až v prosinci." Nařízení je zharmonizované s požadavky Evropské unie.

Týden navíc se převádět bude

Jedná se však jen o zákonem stanovené čtyři týdny dovolené. To, co dostáváme od zaměstnavatele navíc - většinou jeden týden - budeme moci převádět do následujících let nebo si nechat i nadále proplácet.

"Nárok na dovolenou musíme rozdělit na dvě části. Pro čtyři týdny dovolené bude platit jiný režim než pro dovolenou, která přesahuje 4 týdny. Na část do čtyř týdnů je Evropa přísná a říká, že tato dovolená musí být vyčerpána. Pokud nejsou tyto čtyři týdny vyčerpány ani do konce příštího kalendářního roku, nárok na tuto dovolenou zaniká.

A velkou novinkou je, že už nelze za tyto čtyři týdny nevyčerpané dovolené poskytnout náhradu mzdy. I když bude platit jedna výjimka - náhrada mzdy za čtyři týdny nevyčerpané dovolené bude vyplacena v případě skončení pracovního poměru," popsala změnu Špundová. 

Jiné je to u dovolené, která přesahuje onen čtyřtýdenní zákonný rámec. "Pokud si tento týden z loňska nevyčerpáte ani do konce letošního roku, pak v lednu roku 2005 vám za něj vznikne nárok na náhradu mzdy. Budete mít však možnost - a to je také novinka - se se zaměstnavatelem písemně dohodnout, že si tento týden dovolené převedete ještě do dalšího roku. Dovolená, která přesahuje čtyři týdny, propadnout nemůže. Nárok na toto volno nezaniká - buď dostanete náhradu mzdy, anebo si to vyčerpáte v dalším roce," zdůraznila Špundová

Reklama

Výběr článků

Načítám