Hlavní obsah

Zaměstnanci McDonald’s v USA demonstrují za 15 dolarů na hodinu

Před ústředím McDonald’s demonstrovaly stovky lidí za zvýšení minimální mzdy v podniku na 15 dolarů (zhruba 370 korun) za hodinu z nynějších devíti dolarů. Protest na chicagském předměstí Oak Brook se konal v době, kdy se v ústředí scházeli akcionáři podniku na výroční valnou hromadu.

Foto: Andrew Nelles, Reuters

Demonstrace u budovy ústředí McDonald’s v Oak Brook, Illinois nedaleko Chicaga

Článek

Zhruba desítka policistů podle serveru BBC dohlížela na to, aby se protestující pracovníci ze sektoru rychlého občerstvení a jejich příznivci nedostali do kontaktu s akcionáři.

Protestující dorazili z různých částí Spojených států – New Yorku, Tampy či Filadelfie, aby se zúčastnili předání petice s miliónem podpisů požadující zvýšení minimální mzdy ve společnosti McDonald’s.

Někteří demonstranti uvedli, že je povzbudilo úterní schválení nárůstu minimální mzdy na 15 dolarů v Los Angeles, tedy ve druhém největším městě Spojených států.

Foto: Andrew Nelles, Reuters

Demonstrovali zaměstnanci s transparenty v angličtině i španělštině

„Už jsem unavený z toho, jak se stále snažím vyjít s penězi,” říká Lawrence Yancy, který pracuje u McDonald’s v Chicagu 26 let, polovinu jako kuchař. Za tu dobu se mu hodinová mzda zvýšila z 5,50 na necelých devět dolarů. Podobně jako další shromáždění zaměstnanci kritizuje obrovské rozdíly mezi jejich platy a platy manažerů firmy.

McDonald’s je největším řetězcem restaurací s rychlým občerstvením na světě. Čistý zisk společnosti se v letošním prvním čtvrtletí meziročně propadl o třetinu na 811,5 miliónu dolarů a její tržby klesly o 11 procent na necelých šest miliard dolarů.

McDonald’s je pod tlakem silné konkurence, loňských skandálů s potravinami v Číně a Japonsku a vysokého kurzu dolaru, jeho nové vedení nicméně chystá plán oživení. Slibuje například zjednodušit strukturu řízení či zlepšit kvalitu potravin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám