Hlavní obsah

Zálohovat PET lahve se mezi prvními ve střední Evropě chystají Slováci

Právo, Novinky, ivi, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zálohování PET lahví hodlají spustit mezi prvními ve střední Evropě Slováci. Česko a další země regionu to teprve zvažují, funguje už například v Chorvatsku či Německu. Část Slováků opatření vítá, další by raději zůstali u třídění do kontejnerů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Slovenská vláda na sklonku května schválila návrh zákona, který zavádí zálohování PET lahví a plechovek s nápoji od roku 2022.

Slovensko chce tímto opatřením dosáhnout až 95procentní recyklace nápojových obalů, v současnosti činí jen 60 procent.

Vratná záloha za PET láhev bude 12 eurocentů (v přepočtu asi tři koruny) a za plechovku deset centů (2,60 Kč).

Chystaný systém na Slovensku
Po zavedení nových pravidel by PET lahve a plechovky byly označeny kódem, na jehož základě by nápojové obaly podléhaly vratné záloze. Systém vybírání a vyplácení záloh bude podle návrhu centralizovaný a provoz budou mít na starosti výrobci obalů a prodejci.

„Plastové obaly zaplavují naše životní prostředí a je naší povinností udělat všechno pro to, abychom to změnili. Musíme udělat vše pro to, aby naše země nepřispívala k trendu, kdy ve vodách, řekách, mořích a oceánech bude více plastů než ryb,“ řekl slovenský premiér Peter Pellegrini.

Začnou velkoprodejny

„Ve střední Evropě budeme první, kdo zavede zálohování PET lahví a plechovek,“ upozornil ministr životního prostředí László Sólymos.

Pravda je, že okolní země o zavedení záloh na PET lahve nerozhodly. V Polsku nicméně v Krakově nebo Varšavě testují několik „recyklomatů”. Po vhození plastových lahví lidé získají v mobilní aplikaci ekobody, které pak mohou uplatnit při slevě na jízdné v MHD nebo na kávu.

Zálohování na Slovensku by mělo být povinné nejprve jen pro prodejny s rozlohou větší než 300 metrů čtverečních, postupně by systém měly zavést i menší prodejny. Na Slovensku je ročně v oběhu 1,1 miliardy PET lahví.

Foto: David Ryneš, Novinky

Zálohování PET lahví v Evropě

Někteří výrobci se obávají, že zálohování naruší systém třídění odpadu. „Určitě půjde o zásah do separovaného sběru. Ale když to funguje jinde, musí to fungovat i u nás,“ řekl Sólymos.

Vstupní náklady na zálohování nápojových obalů včetně nákupu techniky ministerstvo odhadlo na 80 milionů eur (2,1 miliardy korun), provozní náklady na pět milionů eur (přes 129 milionů korun) ročně.

Co říkají Slováci

Peter Janoviček z Bratislavy Novinkám řekl, že se snaží PET lahve vůbec nekupovat. „Ale v každém případě jsem pro zálohování PET lahví. Spotřeba plastu je velká a měli bychom se snažit alespoň o jeho recyklaci. Pokud by plastové lahve nebyly zdarma, možná by to omezilo jejich spotřebu,“ uvedl.

Michal Piruš z obce Pernek říká, že ve vsi je problém s tříděním odpadu, protože nemají kontejner na papír. „Nápoje v PET lahvích nekupuju, piju jen vodu a pivo. Skleněné lahve od piva dávám do kontejneru na sklo a nevím, zda bych chodil s plastovými lahvemi do obchodu. Vždyť bych chodil do obchodu s víc naloženou taškou než z obchodu,“ dodává. Renáta z obce Svätý Jur je pro zálohování PET lahví. „Není problém, když jedu autem nakupovat, naložit nějaké lahve navíc,“ říká.

Ani důchodkyni Kataríně Hofrichterové by zálohování PET lahví nevadilo. „Ale popravdě, kontejner na plasty mám blíž než obchod a v mém věku je to už důležitý argument,“ dodala.

V Česku ministerstvo životního prostředí možnost zavedení zálohování PET lahví analyzuje. Z dosavadních prohlášení zástupců resortu vyplývá, že jeho zavádění zatím není na pořadu dne.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám