Hlavní obsah

Maďarsko láme rekordy. Úrok už má nad deseti procenty

Jen dva týdny poté, co zvýšila základní úrokovou sazbu o dva procentní body, přistoupila maďarská centrální banka k dalšímu navýšení. Na úterním měnovém zasedání zvýšila základní úrok o další celý bod na 10,75 procenta. Úroková sazba se v Maďarsku poprvé od konce roku 2008 dostala nad deset procent.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Guvernér maďarské centrální banky Gyorgy Matolcsy

Článek

Centrální banka se zvyšováním sazeb snaží bojovat proti rostoucí inflaci a zároveň podpořit svou měnu. Forint se začátkem tohoto měsíce dostal na rekordní minimum vůči euru. V jednu dobu byl kurz k euru 416,9 HUF. Od té doby se kurz sice zlepšil, stále je ale nad hranicí 400 forintů.

Slabá měna komplikuje centrální bance snahy omezit inflaci a přinutila ji k nejprudšímu cyklu zpřísňování sazeb od pádu komunismu. Jen za poslední měsíc se sazby zvýšily o 4,85 procentního bodu. Maďarsko má zároveň nejvyšší úrokové sazby v celé EU.

„(Měnový výbor) slíbil, že bude rozhodně pokračovat v cyklu zpřísňování, dokud inflace jasně nedosáhne svého vrcholu (očekávaného na podzim), a tento slib pomohl v posledních týdnech kurzu forintu k oživení,“ uvedla Commerzbank.

Maďarsko se snaží posílit forint. Úrokovou sazbu skokově zvedlo skoro na 10 procent

Ekonomika

Ekonomové dotazovaní agenturou Reuters očekávají, že inflace letos v Maďarsku dosáhne v průměru 12,2 procenta. V roce 2023 se zmírní na 9,95 procenta. To je ale stále vysoko nad cílovým rozpětím centrální banky, které činí dvě až čtyři procenta.

Analytici také předpokládají, že do konce letošního roku základní sazba vzroste na 12 procent. Bude tak nejvýše za téměř dvě desetiletí.

Reklama

Výběr článků

Načítám