Hlavní obsah

Zákaz vjezdu dieselů bude v Hamburku platit už příští týden

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zákaz vjezdu starších dieselových vozidel do některých částí Hamburku začne platit již příští úterý. Informoval o tom sever listu Handelsblatt. Právní přípustnost zákazů vjezdu dieselových vozů do německých měst již v únoru posvětil Spolkový správní soud v Lipsku. Hamburk bude vůbec první město, které tuto možnost využije.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Zákaz vjezdu starších dieselových vozidel do některých částí Hamburku začne platit již příští úterý.

Článek

Důvodem pro zákaz je špatná kvalita vzduchu ve městě. Zákaz tak začne platit již 31. května. Týkat se bude všech dieselů, které nesplňující emisní normu Euro VI, kterou musí nové automobily splňovat od září 2014 a jež výrazně omezila oxidy dusíku (NOx).

Vozy plnící nižší emisní normy od tohoto dne nebudou smět vjet do dvou úseků městské části Altona-Nord. O zákazech vjezdu pro naftové automobily nesplňující nejnovější emisní normy se dlouhodobě hovoří také ve Stuttgartu a Düsseldorfu.

Zákazy mohou podle německých médií vést k poklesu cen starších dieselů i jejich prodejnosti v Německu. Starší naftové vozy by pak mohly začít hromadně putovat do zemí východně od spolkové republiky včetně Česka.

Osud dieselových vozů je nejasný od emisní aféry, která vypukla v září 2015. Tehdy americká Agentura pro životní prostředí obvinila koncern Volkswagen, že jeho dieselové motory obcházejí měření emisí. [celá zpráva] Aféra se týká jak hlavní značky Volkswagen, tak dceřiných značek jako Audi nebo Škoda.

S Američany se Volkswagen na začátku letošního roku domluvil na urovnání sporu. V rámci dohody musí automobilka přiznat vinu ohledně porušení některých ustanovení amerického práva a zaplatit 4,3 miliardy dolarů (zhruba 111 miliard korun). [celá zpráva]

Později se řešilo podvádění s emisemi dieselových vozů i u dalších automobilek.

Anketa

Souhlasíte s omezováním dopravy v centrech velkých měst?
Ano
36,7 %
Ne
61,4 %
Je mi to fuk
1,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 607 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám