Hlavní obsah

Záchrana z eurozóny asi stačit nebude, Řecko by potřebovalo víc

Washington

Záchranný program pro Řecko ve výši až 86 miliard eur, který byl předmětem jednání v Bruselu, nemusí stačit, země potřebuje mnohem větší snížení dluhu ze strany Evropské unie. Vyplývá to ze studie Mezinárodního měnového fondu, do které měla možnost nahlédnout agentura Reuters.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Šéfka MMF Christine Lagardeová

Článek

"Řecký dluh se může stát udržitelným jen díky krokům, které povedou k jeho snížení a které jdou daleko nad rámec toho, co byla Evropa dosud ochotná zvážit," uvádí se v analýze, která byla v pondělí zaslána všem vládám eurozóny.

Jak dodal nejmenovaný představitel MMF, oddlužení dá Řecku šanci, aby v zemi došlo k oživení ekonomiky, a bude potřeba v případě, že má Mezinárodní měnový fond i nadále zůstat zapojený do jakéhokoli nového řeckého programu.

Atény se v pondělí po zdlouhavých jednáních dohodly s eurozónou na podmínkách nové finanční pomoci zadluženému Řecku. Podle materiálu z dílny ministrů financí eurozóny ale Řekové musí nejprve splnit balíček tvrdých reforem, aby mohli uvažovat o nové pomoci až do výše 86 miliard eur.

Řecký parlament se má pustit právě dnes do schvalování prvních reforem, aby mohly rozhovory o pomoci formálně začít.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám