Hlavní obsah

Elektronické dálniční známky budou v prodeji od prosince

Novinky, bož, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prodej elektronických známek začne 1. prosince na webu edalnice.cz. V úterý to oznámil ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Ministerstvo dopravy spolu se Státním fondem dopravní infrastruktury (SFDI) projekt elektronické dálniční známky představilo na tiskové konferenci. Novou známku budou motoristé potřebovat od Nového roku.

Živě: TK k chystanému začátku prodeje elektronické dálniční známky pro rok 2021Video: ČTK

 
Článek

„Po pětadvaceti letech končí papírové kupony a já jsem nesmírně rád, že od prvního prosince budeme moci zahájit prodej elektronických vinět v plné verzi,“ uvedl ministr Karel Havlíček (za ANO).

„Je možné, že nebýt kauzy dálničních známek, tak bych tu dnes nestál,“ dodal ministr. Kvůli předražené zakázce na e-shop pro elektronické známky totiž musel skončit předchozí ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO).

Vedle e-shopu bude možné pořídit elektronickou známku také na pobočkách České pošty a čerpacích stanicích EuroOil. Zejména pro cizince budou poblíž státních hranic rozmístěny také kiosky, kde bude rovněž možné vinětu pořídit.

Podepsáno. Elektronické známky budou distribuovat Česká pošta a Čepro

Ekonomika

Motorista zadá registrační značku vozidla a zvolí si dobu platnosti. Začátek platnosti si může určit sám.

Cena roční, měsíční ani desetidenní známky se měnit nebude a zůstane 1500, 440, respektive 310 korun.

Za dálnice se v Česku prostřednictvím časových kuponů platí od roku 1995, elektronické mýto pro kamiony bylo spuštěno v roce 2007.

Reklama

Výběr článků

Načítám