Hlavní obsah

Za zrušené adventní trhy žádají podnikatelé celkem 151 milionů

U programu COVID Adventní trhy ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) k dnešku eviduje 884 žádostí za 151,1 milionu korun. Zatím jich proplatilo asi desetinu, další platby jsou připravené k odeslání. ČTK to dnes za tiskové oddělení resortu sdělil Marek Vošahlík.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vánoční trhy na Václavském náměstí v Praze (snímek z 29. listopadu 2021)

Článek

Prodejci na adventních trzích a organizátoři vánočních trhů, kterým vládní protiepidemická opatření na konci loňského roku znemožnila činnost, mohou o kompenzace žádat do pátku. Na pomoc je pro ně vyčleněno 450 milionů korun.

Příjem žádostí do programu COVID Adventní trhy zahájilo MPO 1. března. Zájemci musejí o podporu žádat prostřednictvím on-line informačního systému ministerstva. Rozpracovaných v něm podle Vošahlíka mají 160 žádostí za zhruba 16 milionů korun. Většinu z evidovaných žádostí už dokončili a podali.

Čtyři firmy dostaly z covidových programů každá přes 100 milionů

Ekonomika

Resort podnikatelům dosud proplatil 93 žádostí za 14,9 milionu korun, dalších 174 žádostí v objemu 18,6 milionu korun předal k proplacení a 153 žádostí za 26,9 milionu korun čeká na schválení proplacení. Úředníci zatím nevyhodnotili 265 podaných žádostí za 60,9 milionu korun.

Prodejci na vánočních trzích, kterým byla činnost vládním nařízením omezena nebo zakázána, mají možnost získat náhrady v závislosti na počtu stánků a dní omezení. Za jeden stánek si může trhovec nárokovat 5000 korun na den, za dva stánky 8000 korun a za tři a více stánků 11 000 korun. Maximálně může jeden žadatel získat 330 000 korun. Podpora se vztahuje k období od 26. listopadu do 25. prosince loňského roku.

Pořadatelé festivalů či majitelé klubů mohou žádat o „covidovou” podporu

Domácí

Organizátorům adventních trhů stát nahradí až 80 procent marně vynaložených nákladů, maximálně pět milionů korun. Za rozhodné období pro výpočet dotace je považována doba od 1. ledna do 31. prosince uplynulého roku. Náklady musejí být prokazatelně uhrazené, kdy je například dodavatel nevrátil. Kompenzace nebudou poskytnuty pořadatelům, jejichž trh nebyl zcela zrušen, ale jen omezen jeho rozsah.

Náhrady MPO poskytuje v režimu de minimis. Při ní jeden příjemce nesmí v průběhu tří let čerpat z podpor de minimis více než 200 000 eur (asi pět milionů korun).

MPO připravuje podporu i pro podnikatele z dalších oborů zasažených restrikcemi. Poslední březnový den začne přijímat žádosti do programu COVID Nepokryté náklady určeném pro restaurace, hoteliéry, prádelny, cestovní kanceláře, ale také pořadatele kulturních či veletržních akcí. Výzvu k dotačnímu titulu COVID 2022 by mělo podle Vošahlíka zveřejnit tento týden.

Nové podpory se rozběhly, aktivní podnikatelé na ně ale nedosáhnou

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám