Hlavní obsah

Za poslání spamu hrozí pokuta 10 miliónů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Rozesílatelé nevyžádaných reklamních sdělení prostřednictvím elektronické pošty, takzvaného spamu, mohou od dnešního dne dostat pokutu až deset milionů korun. V úterý začal platit zákon o některých službách informační společnosti, který spam zakazuje. O pokutách bude rozhodovat Úřad na ochranu osobních údajů.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 18.8.2016. Mistrovství světa v požárním sportu. 14. - 20. srpna 2016. Start mužů v kvalifikaci.

Článek

Zákon tak chce chránit uživatele před velkým množstvím inzerce, která se prostřednictvím emailu šíří. Povolena mají být pouze obchodní sdělení, s jejichž zasíláním adresát výslovně souhlasí. Množství spamu překročilo na přelomu roku počet vyžádaných emailů. O rok dříve tvořil spam jen třetinu pošty.

Zákon ale nebude platit na spamy posílané ze zahraničí, které však tvoří většinu nevyžádané reklamy. "Spam je celosvětový problém, který nevyřeší jeden zákon. Ale alespoň proti českým původcům nevyžádaných mailů se může stát dobrým nástrojem," uvedl místopředseda Sdružení obrany spotřebitelů Karel Pavlík.

Podle internetových firem tak zákon v podstatě nic nevyřeší. Nejvíce takových zpráv přichází z USA, Číny, Ruska a dalších zemí.

Zákon dále stanoví odpovědnost poskytovatele služeb za obsah informací poskytovaných na internetu. Provider nebude odpovědný za obsah webových stránek, nebude mít tedy povinnost jejich obsah aktivně monitorovat, ale pokud se například od soudu dozví o protiprávní povaze obsahu stránek, bude mít povinnost web odstranit, respektive znepřístupnit.

Dodavatelé zboží přes internet budou mít podle zákona povinnost elektronicky potvrdit přijetí objednávky a nově se stanoví i pravidla možnosti odstoupení od smlouvy ze strany spotřebitele, například v případě nedostatečných informací od dodavatele.

V USA zákon funguje už rok

V USA, kde podobný zákaz platí již přes rok, nedávno orgány amerického ministerstva spravedlnosti zatkly v první celoamerické razii více než 100 lidí. Mezi zatčenými jsou ve velké míře rozesilatelé podvodných emailů, tvářících se jako nabídky od finančních institucí a mámících z lidí čísla kreditních karet a další osobní data.

Úřady se zaměřily i na rozesilatele pornografie a na ty, kteří emailem rozšiřují viry nebo nástroje, schopné zjistit z počítačů uživatelů citlivá data.

Anketa

Chodí vám do e-mailu spamy?
Ano, mnoho
41,7 %
Ano, občas nějaký přijde
31,1 %
Ne
27,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 463 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám