Hlavní obsah

Za oběd s miliardářem Buffettem zaplatil 40 miliónů

Za možnost poobědvat s miliardářem Warrenem Buffettem zaplatil zámožný zájemce více než dva milióny dolarů (přes 40 miliónů korun). V rámci tradiční charitativní dražby si oběd s třiaosmdesátiletým finančníkem podle agentury AP zakoupil muž ze Singapuru. Aukce pořádané již 15 let vynesly sanfranciské nadaci Glide Foundation přes 17 miliónů dolarů.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Warren Buffett

Článek

Letošní výtěžek 2,17 miliónu dolarů patří k těm vyšším a je více než dvojnásobkem loňské sumy. Podle vedení nadace sumu zaplatí zájemce ze Singapuru, který si nepřál k aukci cokoli sdělit.

Vítěz aukce získal právo poobědvat s Buffettem v restauraci Smith & Wollensky na Manhattanu. Na oběd, který hradí miliardář, si může jeho spolustolovník přivést až sedm přátel.

Glide Foundation poskytuje sociální služby bezdomovcům a chudým lidem ze San Franciska a s manažery nadace před lety Buffetta seznámila jeho bývalá žena Susan. Příjmy z aukce tvoří asi desetinu rozpočtu nadace.

Po obědě dostal místo ve firmě

Vůbec nejvyšší částku v historii těchto aukcí zaplatil předloni manažer investičního fondu Ted Wechsler, který za možnost poobědvat s Buffettem dal 3,46 miliónu dolarů. Podle agentury Reuters se Wechsler později stal investičním manažerem u Buffettovy společnosti Berkshire Hathaway.

Americký finančník je letos podle magazínu Forbes čtvrtým nejbohatším člověkem na světě, jeho majetek se odhaduje na 58,2 miliardy dolarů.

Buffett k podobným charitativním aukcím inspiroval i další zámožné podnikatele či manažery. Například oběd se šéfem společnosti Apple Timem Cookem se v květnu vydražil za 330 tisíc dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám