Hlavní obsah

Z obří fúze Deutsche Bank a Commerzbank sešlo

Ze zvažovaného sloučení největší německé banky Deutsche Bank s finančním ústavem Commerzbank sešlo. Šest týdnů trvající rozhovory jejich představitelů skončily bez uzavření dohody, oznámily ve čtvrtek banky. Krach jednání zdůvodnily prováděcími riziky, náklady na restrukturalizaci a kapitálovými požadavky.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Centrály Deutsche Bank a Commerzbank ve Frankfurtu

Článek

Spojením obou podniků mohla podle agentury Reuters vzniknout třetí největší banka v Evropě po britské HSBC a francouzské BNP Paribas. Společně by podle zpravodajského serveru BBC kontrolovaly pětinu německého bankovního trhu s aktivy typu půjček a investic za 1,8 bilionu eur (46 bilionů Kč).

Fúzi podporovala německá vláda. Podle některých zpráv chtěl německý ministr financí Olaf Scholz vytvořit národního bankovního šampiona. Scholz ve čtvrtek v reakci na skončení jednání bez dohody uvedl, že "užší spolupráce má smysl jen tehdy, pokud se podnikatelsky vyplatí". Podle německého ministra práce Hubertuse Heila je krok obou bank čistě "soukromým podnikatelským rozhodnutím".

Německý stát vlastní v Commerzbank podíl 15,5 procenta a je jejím nejvýznamnějším akcionářem. "Fúze by za současné situace nedávala ekonomický smysl," komentoval rozhodnutí Deutsche Bank a Commerzbank šéf německé bankovní asociace BdB Hans-Walter Peters.

Dobrá zpráva pro odbory

Jednání o sloučení obou bankovních domů znepokojovala odboráře. Jan Duscheck z odborového svazu Verdi v březnu upozornil, že fúze by mohla vést ke zrušení až 30 000 pracovních míst. Deutsche Bank a Commerzbank celkově zaměstnávají více než 140 000 lidí. Rozpaky z možného spojení obou bank vyjadřovali také investoři a regulační orgány.

Obě banky se jen s obtížemi vzpamatovávají z následků finanční krize. Podíl v Commerzbank zůstal německé vládě, která bance kvůli krizi finančně vypomohla.

"Budeme nadále zkoumat všechny možnosti, jak zlepšit dlouhodobou ziskovost a odvody akcionářům, " uvedla Deutsche Bank. Šéf Commerzbank Martin Zielke řekl, že eventuální fúze sice dávala smysl, ale jeho podnik dospěl stejně jako Deutsche Bank k závěru, že případné benefity neospravedlňují další náklady a rizika.

Na zprávu o krachu jednání zareagovaly poklesem o 2,5 procenta akcie Commerzbank, akcie Deutsche Bank naopak o 4,7 procenta zpevnily. Deutsche Bank ve čtvrtek také zveřejnila odhad hospodářských výsledků. Za první čtvrtletí očekává čistý zisk 200 milionů eur (5,1 miliardy Kč), zatímco analytici počítali s 29 miliony eur.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám