Hlavní obsah

Wizz Air se díky rekordnímu počtu cestujících vrátil k zisku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarská nízkonákladová letecká společnost Wizz Air vykázala v prvním fiskálním čtvrtletí čistý zisk 61,1 milionu eur (1,5 miliardy Kč) po ztrátě 452,5 milionu eur (11 miliard Kč) ve stejném období loni. Společnost těžila ze silné poptávky po cestování, když se počet přepravených cestujících zvýšil o 25,3 procenta na rekordních 15,3 milionu. Aerolinky to uvedly ve svém čtvrtečním prohlášení.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Tržby se za tři měsíce do konce června zvýšily o 52,9 procenta na 1,2 miliardy eur. Provozní zisk činil 79,9 milionu eur po ztrátě 284,5 milionu eur loni. Obsazenost letadel se zvýšila o 6,5procentního bodu na 91,2 procenta.

Společnost ale upozornila, že růst kapacity bude pomalejší, než původně očekávala, kvůli přetrvávajícím problémům v dodavatelském řetězci. Snížila tak prognózu růstu ukazatele ASK, který měří kapacitu pro přepravu cestujících a je násobkem nabízených sedadel na letu a vzdálenosti v kilometrech, na 25 procent z původních 30 procent.

Navzdory těmto omezením však Wizz Air potvrdil celoroční výhled, který počítá s čistým ziskem v rozmezí 350 až 450 milionů eur.

Společnost Wizz Air začala létat v roce 2004. V současnosti létá do více než 190 destinací v 51 zemích. Na konci čtvrtletí měla 185 letadel Airbus.

EasyJet ruší 1700 letních spojů

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám