Hlavní obsah

Whirlpool odchází ze Slovenska, Polska a Itálie. Kvůli ekologickým normám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrobce domácích spotřebičů americká společnost Whirlpool oznámila, že odchází z Evropy. Dotkne se to výrobních závodů na Slovensku, v Polsku a Itálii. Příčinou odchodu z Evropy jsou stále přísnější evropské ekologické normy, které se vztahují na výrobu spotřebičů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V závodě Whirlpool v Popradě pracuje asi 1400 zaměstnanců a je klíčovým zaměstnavatelem v regionu. Podle televize Markíza by zaměstnance popradského závodu Whirlpool měla převzít turecká společnost Arcelik, která vyrábí bílou techniku značky Beko.

Whirlpool Slovakia působil v Popradě od začátku devadesátých let a v roce 2021 zaznamenal nárůst tržeb i zisku v prodeji bílé techniky.

V roce 1991 podepsala korporace Whirlpool smlouvu o založení společného podniku na výrobu praček Whirlpool Tatramat. Whirlpool vlastnil v začátcích jen 43procentní podíl v podniku a výroba se pohybovala kolem 97tisíc kusů ročně.

Whirlpool se stal stoprocentním vlastníkem firmy v roce 1996 a už v roce 1998 vyrobila společnost přes 600 tisíc praček. Aktuálně vyrobí každých sedm vteřin jednu pračku.

Whirlpool přiznal chybu. Až 800 tisíc sušiček může vzplát

Ekonomika

Reklama

Související témata:
Whirlpool

Výběr článků

Načítám