Hlavní obsah

Vznikne největší výrobce cementu na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Francouzská firma Lafarge a její švýcarský konkurent Holcim se dohodli na podmínkách vzájemné fúze, z níž vzejde největší světový výrobce cementu. Agentuře Reuters to v neděli řekl zdroj informovaný o jednání. Obě skupiny mají cementárny i v Česku.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Správní rady Lafarge a Holcimu se v sobotu sešly a návrh schválily," řekl zdroj. Potvrdil tím zprávu webové stránky francouzského listu Le Figaro, která žádné zdroje necitovala. V pátek obě společnosti sdělily, že o fúzi jednají, ale že se ještě nedohodly.

Ze spojení by vznikla firma s tržní hodnotou kolem 55 miliard dolarů (1,1 biliónu Kč). Lafarge a Holcim jsou už nyní dvěma největšími světovými producenty cementu. Jejich spojení tak vyvolá velkou pozornost antimonopolních úřadů, protože spojená skupina by měla dominantní pozici v Evropě i ve Spojených státech. Úřady budou zřejmě požadovat, aby se sloučená firma vzdala některých závodů a distribučních kapacit.

Lafarge v České republice vlastní cementárnu v Čížkovicích na Litoměřicku. Holcim, který má cementárnu v Prachovicích na Chrudimsku, patří na českém trhu mezi přední producenty cementu, kameniva, betonu a dalších stavebnin.

Loni se ale Holcim dohodl na převodu většiny svých českých závodů do rukou mexické společnosti Cemex v rámci širší dohody, podle níž Holcim od mexického konkurenta získá jeho německé provozy. Minulý měsíc tuto transakci schválil český Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám