Hlavní obsah

Vývozní a dovozní ceny v březnu meziročně opět vzrostly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vývozní ceny se v březnu meziročně zvýšily o 13,2 procenta, u dováženého zboží vzrostly ceny meziročně o 19,2 procenta. Největší vliv na to měl nárůst cen elektřiny, ropných výrobků, plynu a uhlí. Vyplynulo to z informací na webu Českého statistického úřadu (ČSÚ). Ceny ve vývozu a dovozu se zvýšily také v meziměsíčním srovnání, ale výrazně méně než v meziročním srovnání.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Výrazně se zvýšily zejména vývozní a dovozní ceny energií, meziročně přibližně o 150 procent,” uvedl Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

Na téměř pětinovém meziročním růstu dovozních cen se podepsalo především zvýšení cen minerálních paliv, tedy plynu, ropy, ropných výrobků, elektřiny a uhlí, o 148,6 procenta.

Výrazně podle ČSÚ stouply také ceny polotovarů železa, oceli, neželezných kovů a papíru, a to o 21,6 procenta, dále dřeva, plastů a hnojiv.

Meziměsíčně dovozní ceny vzrostly o sedm procent, především vlivem třicetiprocentního růstu cen minerálních paliv.

Za dva měsíce války inkasovalo Rusko za paliva od zemí EU přes 1,5 bilionu korun

Ekonomika

Na meziročním zvýšení vývozních cen měl podle ČSÚ největší vliv taktéž růst cen minerálních paliv, který činil 152,8 procenta.

Ostatní suroviny, hlavně dřevo a kovový odpad, zdražily o dvě pětiny, potraviny a polotovary železa, oceli, kovových a dřevěných výrobků o pětinu.

Meziměsíčně vývozní ceny rostly o 4,7 procenta, vliv na to opět měly zejména ceny elektřiny a ropných výrobků.

Směnné relace meziročně poklesly na 95 procent po únorových 96,8 procenta. Nejnižší hodnoty dosáhly nápoje a tabák.

Meziměsíčně se snížily na hodnotu 97,9 procenta po únorových 98,8 procenta, přičemž nejnižší hodnoty dosáhla minerální paliva.

Reklama

Výběr článků

Načítám