Hlavní obsah

Výrobcem roku je tkalcovna ze Strmilovska. Řemeslu se věnuje od roku 1870

– Strmilov
Novinky, Natálie Lošková, luh

Tradiční tkalcovnu na Strmilovsku si rodina Kubáků předává z generace na generaci již 150 let. Na historických tkalcovských stavech pracují její zaměstnanci dodnes, díky tomu je rodinná dílna poslední svého druhu v Česku. Zakládá si na ryze přírodních materiálech a tradiční pomalé výrobě, díky které může vytvářet designový bytový textil na zakázku. Za utkanou kolekci dek, koberců a dalších produktů získala ocenění Czech Grand Design v kategorii Výrobce roku.

Strmilovskou tkalcovnu si rodina Kubáků předává z generace na generaci již 150 letVideo: Novinky

 
Článek

Tkalcovna Kubák ve Strmilově na Jindřichohradecku patří mezi hrstku výrobců z celého světa, kteří se dodnes drží tradičních tkalcovských postupů. Založena byla už roku 1870 a od svého vzniku měla jen dvě krátké pauzy.

„První byla, když musel můj prapraděda nastoupit do armády při první světové válce, a potom při nástupu komunistů, kdy byla tkalcovna znárodněna,“ říká její aktuální majitel Filip Kubák a vysvětluje, že jeho dědečkovi se nakonec podařilo dostat tkalcovnu zpět do rodinných rukou.

Historické jsou zde všechny stroje a tkalcovské stavy, na kterých se látky vyrábějí. „Jsou to muzejní kousky, které ale stále fungují. Používáme také lokální zdroje, přešli jsme kompletně na českou vlnu, kterou zpracováváme od rouna až po výsledný produkt,“ popisuje Kubák tradiční řemeslo.

Foto: Novinky

Deky, plédy i přehozy vyrábí tkalcovna tradiční člunkovou cestou.

Foto: Novinky

Širší karta určuje vzor, užší karta barevnost.

Každý tkalcovský stav má své vlastní určení. „Jeden slouží ke tkaní přehozů a koberců, na druhém se tkají plédy a šály, na dalším se vyrábí například široké deky,“ vysvětluje Kubák. Ceny jsou od tisícikoruny za šálu až po designové deky za 4,5 tisíce korun.

V moderním textilním provozu řídí výrobu počítač, historický stav u Kubáků však funguje stále postaru na základě dvou děrných štítků. Ty určují, kudy se budou člunky na tkalcovském stavu pohybovat. „Člunek létá zleva doprava, prolétá prošlupem a tím vzniká tkanina. Širší karty udávají vazební vzor, užší karty udávají barevnostní vzor, to znamená, v jakém pořadí se budou střídat jednotlivé člunky, ve kterých jsou různé barvy,“ popisuje.

Foto: Novinky

Tkaní jedné deky zabere pracovnici zhruba jeden den.

U moderních stavů jsou většinou v kartách zapsány informace obě a každý vzor je tak spojený i s konkrétní barevností. V případě tradičních stavů rodiny Kubáků se však může v průběhu tkaní kdykoliv zasáhnout a měnit barevnost i směr lomení vzoru.

I díky tomu může strmilovská tkalcovna vyrábět unikátní designové kusy na zakázku. „Po celou historii podniku spolupracujeme s umělci, architekty, designéry. Textilní výrobek tak měl vždy nějakou přidanou estetickou hodnotu, která výrobku dávala nadčasovost,“ dodává.

Za svou práci v roce 2020 získala firma ocenění Czech Grand Design v kategorii Výrobce roku, kterou každoročně uděluje Akademie designu České republiky. „Velmi nás to těší, je to skvělé uznání naší práce a dalo nám to novou energii,“ říká Kubák.

Foto: Tkalcovna Kubák

Tu firma potřebovala zvlášť po posledním roce, ve kterém rodinnou tkalcovnu zasáhla pandemie koronaviru. „Když přišel loni na jaře koronavirus, tak to ze dne na den zastavilo všechny velké i rozjednané objednávky. Opravdu jsem měl existenční strach, že tohle nemůžeme ustát. Začali jsme se jako snad všechny textilky v republice věnovat šití roušek,“ říká majitel.

I tradiční řemeslo se však postupem času podařilo přenést do internetového světa, postupně se obnovil také prodej menších zakázek. Firmě ale nadále chybějí výstavy a turistické prohlídky tkalcovny, při kterých se mohou zájemci setkat osobně jak s výrobci, tak konkrétními výrobky.

Reklama

Výběr článků

Načítám