Hlavní obsah

Výroba lentilek v Česku po 114 letech skončí. Stěhuje se do Německa

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výroba tradičních českých čokoládových bonbonů Lentilky se v dubnu 2021 přesune do německého Hamburku. Informaci Českého rozhlasu Novinkám potvrdil mluvčí společnosti Nestlé Robert Kičina.

Foto: Profimedia.cz

Lentilky

Článek

Jedním z důvodů pro tento krok je podle něj sjednocení receptury se značkou podobných čokoládových bonbonů Smarties. „V testu, kdy jsme lidem dali ochutnat obě varianty složení (původní i nové), zjistili jsme, že jim obě chutnají a jsou pro ně stejně akceptovatelné,“ vysvětlil Kicina.

„Zároveň dojde ke zlepšení nutričního profilu výrobku – snížení obsahu cukru, zvýšení obsahu mléka a čokolády a použití certifikovaného kakaa,“ dodal.

Nestlé koupilo za 152 miliard práva na prodej kávy Starbucks

Ekonomika

Druhým důvodem je optimalizace výroby a snížení nákladů na údržbu výrobních technologií.

Nestlé očekává lepší využití kapacit v hamburské továrně. Ta podle Kičiny dostačuje na výrobu těchto bonbonů pro celou EU.

Český závod to neumí bez plastů

„Navíc má závod technologii balení lentilek do papírových obalů a přispěje k plnění závazků Nestlé týkajících se snižování plastového odpadu bez větších investic. Obaly některých formátů dnes mají plastové součásti,“ doplnil mluvčí.

V českém závodě prý Nestlé nedisponuje technologií, která by plastové součásti umožnila nahradit papírovými.

Zaměstnance, kteří se aktuálně podílejí na výrobě lentilek v Česku, výrobce přesune na jiné výrobní linky ve stejné továrně. V českém závodě Sfinx v Holešově kromě toho bude nicméně i nadále probíhat balení nejpopulárnější 28gramové varianty lentilek.

Lentilky se v českých zemích začaly vyrábět již v roce 1907. Společnost Nestlé v Česku provozuje továrny Zora Olomouc a Sfinx Holešov. Mezi její tuzemské značky patří například Orion, Studentská pečeť, Margot nebo Kofila.

Anketa

Jíte lentilky?
Ano, často
16,5 %
Občas
28,5 %
Dřív jsem je měl/a rád/ráda, teď už je nejím.
51,6 %
Ne, nikdy jsem jim nepřišel/nepřišla na chuť.
3,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8025 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám