Hlavní obsah

Vydržet čtvrt roku bez hlavního příjmu je pro polovinu domácností maximem

Praha

Polovina tuzemských domácností nevydrží bez hlavního příjmu déle než tři měsíce. Ani měsíc nevydrží po ztrátě pravidelného příjmu osm procent domácností. Finanční tíseň pro ně představuje neřešitelnou situaci, chybí jim úspory. Výsledky pocházejí z průzkumu agentury STEM/MARK a ČSOB, osloveno bylo 1600 respondentů starších 18 let.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Asi čtvrtina domácností má podle čísel ČSOB výrazné problémy se splácením dluhů. Potenciální riziko visí nad 35 procenty těch domácností, které se splácením dluhů nemají problémy, ale zároveň nemají z čeho vytvářet finanční rezervu pro případ nečekaného výpadku příjmů.

Pro případ potřeby si podle průzkumu odkládá část svých příjmů stranou kolem 80 procent lidí. Pravidelně to dělá třetina dotázaných.

Mezi skupinu takzvaných zranitelných patří podle výsledků šetření asi 23 procent obyvatelstva. Jsou to hlavně starší lidé s malým příjmem a nízkými finančními znalostmi. Dalších 13 procent lidí patří do kategorie takzvaných lehkovážných. Jde především o mladé lidi s vysokými příjmy a o vyučené, kteří nemají přehled o bankovních produktech ani o svých financích. Právě tito lidé nejčastěji využívají úvěry.

Ve světě financí se orientuje 61 procent osob. Přes pětinu lidí průzkum označil za vysoce finančně gramotné. "Asi osm procent je finanční gramotností nepolíbených, a to jsou samozřejmě ti nejohroženější," řekl ředitel Kanceláře představenstva ČSOB Ondřej Škorpil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám