Hlavní obsah

Výborný: Ukrajinské obilí by se mohlo přepravovat pod vratnou kaucí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státy V4, tedy Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko chtějí vyzvat Evropskou komisi, aby zavedla vratnou kauci na export ukrajinského obilí. Kauce má přimět obchodníky, aby nenechávali ukrajinskou zemědělskou produkci na evropském trhu. Novinářům to v úterý řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) po dnešním jednání s resortními kolegy ze států V4 ve Znojmě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zemědělství Marek Výborný.

Článek

Kauci by mohli obchodníci dostat zpět, jakmile ukrajinské komodity opustí Evropu přes pobaltské či polské přístavy. Výborný také řekl, že nadále preferuje řešení distribuce obilí z Ukrajiny na evropské úrovni.

„Řešení nesnese odkladu, proto my se závěry dnešního jednání neprodleně seznámíme Evropskou komisi,“ řekl Výborný. Vedle kaucí by podle něho měla Evropská komise zvážit také finanční podporu tzv. koridoru solidarity pro vývoz ukrajinského obilí do zemí mimo Evropskou unii a jeho kontrolu.

Z Ukrajiny je podle Výborného nutné měsíčně vyvézt pět milionů tun zemědělské produkce. Export zkomplikovalo Rusko, které v červenci odstoupilo od tzv. černomořských dohod, zajišťujících cestu ukrajinského obilí z přístavů v Černém moři.

Se zástupci ministerstev zemědělství a rozvoje venkova států V4 se dnes spojil také ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj, aby informoval o ukrajinském akčním plánu na zajištění tzv. koridoru solidarity pro vývoz ukrajinského obilí do zemí mimo Evropskou unii.

Podle Výborného je zřejmé, že zajištění koridorů je nákladné a Evropská unie by se měla na financování koridorů podílet, zároveň by se měla aktivně věnovat také jejich kontrole.

Středoevropské státy řešily už na jaře problém s tím, že obilí z Ukrajiny určené pro chudší regiony Asie a Afriky zůstává u nich a výrazně deformuje trh. Nyní se problém vrátil.

Ukrajinské obilí směřovalo před válkou s Ruskem námořní cestou ve velkém mimo Evropu, avšak ruská agrese a blokáda přístavů v Černém moři tuto cestu významně zkomplikovala. Proto se postupně začalo vozit obilí po železnici z Ukrajiny na západ.

Na jaře vyvstal problém, že část obilí zůstávala v EU a neputovala tam, kam původně měla. Proto pod záštitou Evropské komise zavedly na jaře Slovensko, Bulharsko, Maďarsko, Rumunsko a Polsko zákaz dovozu obilí a dalších zemědělských produktů.

Předminulý týden EU oznámila, že zákaz neprodlouží, načež se Polsko, Slovensko a Maďarsko ozvaly, že dovoz zakážou individuálně.

Duda: Ukrajinské obilí nepotřebujeme, ale jeho tranzit přes Polsko podpoříme

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám