Hlavní obsah

Výběr mýta stoupl na 7,5 miliardy Kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výběr elektronického mýta na tuzemských dálnicích a vybraných silnicích první třídy v pololetí meziročně stoupl o 5,8 procenta na 7,5 miliardy Kč. K růstu přispěly nově zpoplatněné úseky od 1. února i mírný růst intenzity dopravy, informoval správce mýtného systému, společnost CzechToll.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

V červnu projela vozidla nad 3,5 tuny na mýtném 1,3 miliardy korun, což představuje meziroční růst 4,7 procenta. Počet transakcí se zvýšil jen nepatrně o 0,2 procenta na 96,2 milionu.

„Rostoucí výběr mýtného při stejném počtu transakcí indikuje mimo jiné to, že dopravci častěji využívají jízdy po dálnicích, která je zpoplatněna vyšší sazbou mýtného. Pokud se podíváme na výběr mýtného v celém prvním pololetí, připadá na úhrady za jízdu po dálnici téměř 90 procent vybraných poplatků,“ uvedl provozní ředitel společnosti CzechToll Petr Chvátal.

Poptávka po dálničních známkách navzdory cenám benzínu vzrostla o třetinu

Ekonomika

Přibližně 52 procent vybraných mýtných poplatků uhradili v prvním pololetí řidiči zahraničních vozidel. Na auta z České republiky připadá zbývajících 48 procent.

Přes půl milionu palubních jednotek

Ke konci prvního pololetí bylo v systému elektronického mýtného zaregistrováno 697.000 vozů s hmotností nad 3,5 tuny. Z toho 170.000 vozidel má domácí registrační značky, zbylá auta mají registrační značky ze zahraničí. Počet palubních jednotek vydaných dopravcům dosáhl 565.000 kusů.

V loňském roce dopravci zaplatili za průjezdy dálnic a silnic na mýtném téměř 14,2 miliardy korun, což byl meziroční nárůst o 23 procent a zároveň nejvyšší výběr za rok od začátku fungování mýta v roce 2007.

Reklama

Výběr článků

Načítám