Hlavní obsah

Vstupenky a vodné a stočné asi zůstanou v pětiprocentní sazbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jako na houpačce může leckomu připomínat snaha koaliční vlády při jednání o daňové reformě. Před několika dny představitelé koaličních stran vyděsili občany tím, že vodné a stočné a vstupenky na kulturní a sportovní akce budou přesunuty do základní 19% sazby DPH. Ministr financí Bohuslav Sobotka však nyní připouští ponechání těchto položek ve snížené 5% sazbě.

Foto: Metoděj Novák
Článek

Ministr to řekl pro ČTK po jednání s koaličními poslanci. Poslanci ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody-DEU také stvrdili dohodu o růstu nájemného. Ta předpokládá, že činže porostou třikrát po sobě až o deset procent, a to k 1. červenci letošního roku, 1. červenci následujícího roku a k 1. lednu 2006.

Rýsující se kompromis oznámil Sobotka večer překvapivě poté, co celý den zejména v řadách sociálních demokratů panovala značná nervozita a nejasnosti, na čem se má jejich strana s menšími vládními strany dohodnout. Uvnitř klubu ČSSD se kvůli tomu dokonce zformovala skupina zhruba dvou desítek poslanců, která iniciovala mimořádné zasedání jejich frakce.

Proti přeřazení vstupenek do základní sazby DPH byl i ministr kultury Pavel Dostál. Například provozovatelé kin pohrozili protestními akcemi, pokud zákonodárci vládní návrh schválí. Tvrdí, že vyšší DPH by měla nepříznivý dopad na hospodaření a rozvoj kin.

Reklama

Výběr článků

Načítám