Hlavní obsah

Vlastníkem finančního serveru Peníze.CZ se stal Salve Group

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hlavním vlastníkem finančního internetového serveru Peníze.CZ se stal holding Salve Group, který koupil 85 procent akcií od firmy Grisoft. Novinářům to ve středu sdělil ředitel Salve Group Peter Krištofovič. Částku, za níž jeho firma portál koupila, však neřekl. Podle informací ČTK šlo o šest až devět miliónů Kč.

Foto: Archiv rodiny Jiřího Trnky

Trnkův syn a vnuk, výtvarníci Jan a Matyáš, použili materiály z rodinných archívů a vytvořili unikátní interaktivní projekt

Článek

Majitelem 15 procent společnosti Peníze zůstal její ředitel a spoluzakladatel Tomáš Prouza. Spojení má serveru podle Prouzy přinést zdroje a know-how pro další rozvoj. Nejvýraznějšího rozvoje se má dočkat online prodej finančních produktů. "Do práce serveru nebudeme zasahovat, Peníze zůstanou nezávislým internetovým portálem," podotkl Krištofovič.

"Cílem je, aby prodej finančních produktů online tvořil do dvou let alespoň 35 až 40 procent příjmů Peníze.CZ," uvedl dále Prouza. Loni tvořily příjmy z online prodeje finančních produktů necelých 15 procent celkových příjmů. Zdrojem tří čtvrtin příjmů serveru je nyní reklama. Firma je od roku 2001 zisková, tržby za rok 2003 by měly překročit devět miliónů Kč.

Firma založí servisní divizi, která bude poskytovat administrativní a vzdělávací zázemí finančním poradcům tak, aby se mohli věnovat pouze prodeji finančních produktů. Peníze.CZ však nevytvoří vlastní prodejní síť finančních poradců, ale budou spolupracovat s nezávislými licencovanými zprostředkovateli finančních produktů na celém území ČR.

Česko-americká společnost Salve Group Ltd. se sídlem v Londýně se v ČR a na Slovensku věnuje distribuci finančních produktů a poradenství prostřednictvím společností AFS - Nezávislý finanční poradce, Slon, FinCo a PolyCon. Jednotlivé společnosti z její skupiny podnikají samostatně, pod vlastními jmény a zaměřují se na různé cílové skupiny. Skupina zastřešuje firmy s více než 2000 poradci a 200 000 klienty.

Server Peníze.CZ zahájil činnost v září 2000. Návštěvnost je podle Prouzy téměř 50 000 unikátních uživatelů měsíčně a loni se zdvojnásobila. Vlastníkem firmy býval zkrachovalý obchodník s cennými papíry Private Investors. Krištofovič se ale neobává, že by se Peníze.CZ mohly dostat do jeho konkurzní podstaty. "Tak dlouhou hloubkovou kontrolu jsme ještě nedělali," vysvětlil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám