Hlavní obsah

Vláda úředníků českou ekonomiku neohrozí, soudí analytici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Úřednická vláda a možné rozpočtové provizorium nepřinese výrazné ohrožení tuzemské ekonomiky. Rozpočtová situace Česka je vnímána pozitivně a na politickou nejistotu jsou investoři v případě ČR zvyklí, reagovali oslovení ekonomové na úterní události kolem jmenování Jiřího Rusnoka předsedou úřednické vlády.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident republiky Miloš Zeman a premiér Jiří Rusnok.

Článek

„Je velmi nepravděpodobné, že by nová vláda nějakým způsobem zhoršila ekonomickou situaci ČR. Naopak může slíznout onu pověstnou smetanu, protože hospodářská recese v ČR ve druhé polovině roku velmi pravděpodobně skončí,“ sdělil analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Úřednické vlády jsou podle Nováka ustaveny jen na přechodné období do vyhlášení nových voleb a v drtivé většině nepřijímají rozhodnutí zásadnějšího charakteru. „Nepředpokládám, že by se nová úřednická vláda - vláda odborníků je jen slovíčkaření - v tomto směru nějak odlišovala,“ doplnil Novák.

Nic tragického, soudí analytik

„Není to samozřejmě dobrá zpráva, ale z hlediska toho, že letošní rozpočet by se od toho, který chtěla původní koalice v příštím roce prosadit, moc neliší, tak to nevidím jako nic tragického,“ uvedl analytik České spořitelny Martin Lobotka. Navíc podle něj jsou investoři v českých poměrech na politickou nejistotu zvyklí. „Takže si myslím, že nějak negativně by se stávající situace projevit neměla,“ dodal.

„Fiskální situace České republiky je naštěstí na přijatelné úrovni a není důvod se obávat rozkolísání finančních trhů, ať již bude rozpočet schválen či nikoli. Spíše jde o komplikaci pro domácí hospodářskou politiku,“ doplnil hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Úřednická vláda je podle něj provizorní řešení, nicméně může prý fungovat, získá-li pro schválení klíčových zákonů podporu parlamentu. „Vzhledem k tomu, že Jiří Rusnok je respektovaný ekonom a navíc již byl ministrem financí, je pro tento úkol jedním z nejlépe připravených lidí. Bude důležité, aby Poslanecká sněmovna přistoupila ke schvalování návrhu rozpočtu připraveného úřednickým kabinetem racionálně,“ uvedl. Bylo by zbytečné rozpočet zamítnout, bude-li rozumný, dodal Marek.

Prezident Miloš Zeman jmenoval v úterý premiérem úřednického kabinetu Jiřího Rusnoka. Dosavadní koalice v reakci uvedla, že rozpočet této vlády na příští rok nepodpoří.

Reklama

Související články

Zeman jmenoval premiérem Jiřího Rusnoka

Prezident Miloš Zeman jmenoval premiérem Jiřího Rusnoka. Oznámil to v úterý odpoledne na Pražském hradě. Jen nedlouho před tím zástupci vládní koalice uvedli,...

ODS nedá Rusnokově vládě ani hlas

Občanští demokraté se postavili proti rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana jmenovat úřednickou vládu v čele s Jiřím Rusnokem. Jeho kabinetu nedají při hlasování...

Peake nevyloučila podporu Rusnokově vládě

Předsedkyně LIDEM Karolína Peake nevyloučila, že by její strana mohla hlasovat pro vyslovení důvěry vládě Jiřího Rusnoka. Strana však podle ní jasně...

Výběr článků

Načítám