Hlavní obsah

Vláda rozhodne, zda bude po Agrofertu chtít vrátit 4,5 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda v následujících týdnech rozhodne o dalším postupu ve věci auditu, který se týká střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). Jednou z variant je možnost, že stát bude vymáhat vrácení veškerých dotací vyplacených společnosti Agrofert za období, kdy byl Babiš ve vládě a platil zákon o střetu zájmů, řekl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Celkový objem dotací byl podle resortu zhruba 4,5 miliardy korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo společnosti Agrofert na pražském Chodově

Článek

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) podle Bílého vypracoval několik variant dalšího postupu. „Jedna z variant pracuje s možností vymáhání veškerých dotací poskytnutých společnosti Agrofert za zmíněné období, kdy celkový objem poskytnutých prostředků činil zhruba 4,5 miliardy korun,“ uvedl mluvčí.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) o stejné částce, kterou by stát mohl po Agrofertu vymáhat, mluvil již v neděli v pořadu pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi. Řekl také, že očekává velkou právní bitvu a objem vracených prostředků podle Nekuly záleží na úhlu právního posouzení. „Můj soukromý odhad je, že po té obrovské právní bitvě bude objem někde uprostřed,“ dodal.

Babiš v roce 2017 své akcie kvůli zákonu o střetu zájmů vložil do svěřenských fondů, podle státní Evidence skutečných majitelů je však reálným vlastníkem Agrofertu. I podle auditu Evropské komise (EK) Babiš dál ovládá Agrofert, EK kvůli tomu pozastavila proplácení dotací pro firmy z Agrofertu.

Kontroly projektů ukázaly chyby v dotacích pro firmy z Agrofertu

Domácí

Evropská komise nedávno uložila Česku pokutu více než 82 milionů korun za chyby v zemědělských dotacích. Součástí je i sankce za Babišův střet zájmů. Za toto konkrétní pochybení má ČR zaplatit zhruba 1,1 milionu korun. ČR se může proti tomuto rozhodnutí bránit u Soudního dvora EU. O případné žalobě by měla rozhodnout vláda.

Nekula v České televizi řekl, že nepředpokládá, že by někdo z členů vlády chtěl, aby se stát kvůli rozhodnutí EK soudil. Audit k Babišově střetu zájmů se v Česku uskutečnil na začátku roku 2019. Bývalý premiér dlouhodobě pochybení odmítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám