Hlavní obsah

Vláda rezignovala na šetření. Letošní schodek rozpočtu bude astronomických 330 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda schválila novelu rozpočtu na rok 2022 se schodkem 330 miliard korun. Ještě v březnu přitom Sněmovna schválila deficit o 50 miliard nižší. Tehdy se jednalo o úpravu návrhu rozpočtu bývalé vlády Andreje Babiše, jež počítala se schodkem ve výši 380 miliard Kč. Za navýšením deficitu na 330 miliard stojí podle kabinetu válka na Ukrajině a s ní spojené výdaje na pomoc občanům.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Fiala a Marian Jurečka na schůzi vlády ve středu 27. července 2022

Článek

„Ekonomicky a v oblasti energií vede Vladimir Putin válku proti západnímu světu, a ta má přímý i nepřímý dopad na Českou republiku a státní rozpočet. To jsou dopady, se kterými námi původně schválený rozpočet nemohl počítat,“ obhajoval na tiskové konferenci po jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS) navýšení schodku o 50 miliard.

„Navržený schodek 330 miliard mi nedělá žádnou radost,“ řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Výsledek nicméně označil za kompromis, který podle něj vyvažuje pomoc občanům a firmám zasaženým vysokými cenami energie, udržení investiční aktivity státu a rozpočtovou odpovědnost.

Mnohé výdaje, s nimiž původní návrh rozpočtu nepočítal, způsobila vojenská agrese Ruska na Ukrajině a dopady na ekonomiku, zdůvodnil dále Stanjura.

Podle něj půjde 16,8 miliardy korun na podporu proti vysokým cenám energií a dalších zhruba 50 miliard na stejnou věc se ukrojí až z rozpočtu na příští rok.

Schodek státního rozpočtu ke konci června klesl na 183 miliard

Ekonomika

Dalších deset miliard například „spolknou“ humanitární dávky a příspěvky pro domácnosti, 8,5 miliardy pak stál nákup plynu do státních hmotných rezerv, 7,8 miliardy půjde na druhou mimořádnou valorizaci penzí.

Zhruba o pět miliard pak státní rozpočet přišel kvůli zrušení silniční daně a snížení spotřební daně na benzin a naftu.

Nové výdaje přesáhly 115 miliard

Dohromady výdaje novelizovaného rozpočtu vzrostly o 115,1 miliardy korun, zatímco příjmy v důsledku vývoje aktuální ekonomické situace a loňské ziskovosti firem očekává MF o 65,1 miliardy korun vyšší.

Celkem příjmy novelizovaného rozpočtu činí 1,678 bilionu korun, výdaje 2,008 bilionu korun.

Sněmovna by novelu rozpočtu měla projednat v září. Jelikož má vláda v dolní komoře většinu 108 z 200 hlasů, tak se dá předpokládat, že rozpočet projde.

Schodek rozpočtu tak za celý rok vzroste o dalších 50 miliard korun. Ke konci června činil deficit rozpočtu 183 miliard Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám