Hlavní obsah

Vláda pomůže firmám, urychlí zaměstnávání Ukrajinců v Česku

Novinky, tov

Vláda odklepla návrh ministerstva průmyslu a obchodu, který má urychlit zaměstnávání kvalifikovaných pracovníků z Ukrajiny. Rychleji vyřídit zaměstnanecké karty bude moci až pět tisíc Ukrajinců ročně, pokud firmy z Česka požádají o zvláštní režim.

Foto: Profimedia.cz

Zvláštního režimu by podle ministerstva mohli využít třeba svářeči z Ukrajiny

Článek

„Impulzem pro vytvoření režimu je oživení ekonomiky, nárůst zakázek a otevírání nových pracovních míst ze strany našich firem,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Upozornil, že pětitisícová kvóta byla schválena už dříve, ale nedaří se naplňovat.

Některé firmy či svazy exportérů v poslední době kritizovaly, že vyřizování zaměstnaneckých karet pro Ukrajince trvá příliš dlouho a kvůli nedostatku zaměstnanců firmy přicházejí o nové zakázky.

Odbory nesouhlasí

O zařazení do režimu může požádat zaměstnavatel, který podniká na území ČR minimálně dva roky a je daňovým rezidentem v ČR, je zde registrován jako plátce zdravotního a sociálního pojištění, má vůči státu vyrovnané všechny závazky a splňuje další stanovené podmínky.

Podle ministerstva tohoto režimu zvláštního zacházení využijí především výrobní podniky, které dlouhodobě poptávají profese, jako je například svářeč, programátor CNC strojů a podobně.

Proti obsazování volných míst lidmi z Ukrajiny se staví odbory.

Reklama

Výběr článků

Načítám