Hlavní obsah

Vláda otevírá dveře daňovým podvodům, kritizoval Kalousek zelenou naftu

Novinky, zpe
Praha

Vratka spotřební daně, takzvaná zelená nafta, by se měla rozšířit i pro živočišnou výrobu. Na návrh ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) v pondělí kývla vláda. Proti se ale staví opozice, podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska vláda otevírá dveře daňovým podvodům.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zemědělci, kteří podnikají v živočišné výrobě, by tak měli dostat zpátky 40 procent ze spotřební daně. Celková suma bude asi 385 miliónů.

„Materiál vychází z koaliční smlouvy, zavázali jsme se více podporovat zemědělství. Vnímáme to jako silnou podporu živočišné výroby, ale i jako podporu českému venkovu,” řekl na tiskové konferenci po jednání vlády Jurečka.

Kalousek: Podvádět bude Agrofert

Exministr financí Kalousek se ale do vlády opřel s tím, že otevírá vrata daňovým podnikům. „Pokud chce vláda pomoci zemědělcům, ať jim pomůže dotačním programem,” řekl Kalousek v ČT.

„Pod heslem „pomůžeme našim zemědělcům” vláda vědomě otevírá dveře daňovým podvodům, kde bude nejvíce podvádět Agrofert (firmu vlastní ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš - pozn. red.) - protože je to největší hráč na trhu,” dodal Kalousek.

Zelenou naftu v roce 2012 v rámci úsporných opatření zrušila vláda Petra Nečase (ODS), v níž byl Kalousek ministrem financí.

Zemědělci poté protestovali tak, že na řadě míst svými jízdami zpomalovali dopravu na silnicích. Kabinet následně rozhodnutí zmírnil a vratku snížil z původních 60 na 40 procent. Zelená nafta byla úplně zrušena ke konci loňského roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám