Hlavní obsah

Vláda odmítla zrušení investičních pobídek

Právo, Novinky, ČTK, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kabinet ve středu podle očekávání odmítl návrh poslanců ODS zrušit investiční pobídky a nahradit je rovnou patnáctiprocentní daní pro firmy. Stát by sice vybral na daních méně, ale ušetřil by desítky miliard na vyplácení pobídek. S návrhem nesouhlasí ani ekonomové.

Foto: z webu obce Veverská Bítýška

Loňské Dny obce Veverská Bítýška se pro nepřízeň počasí konaly v kulturním sále

Článek

Zamítavé stanovisko vlády v případě poslaneckého návrhu nemá vliv, zákon i přesto projedná Sněmovna.

"Je zjevné, že ani v případě okamžitého zavedení 15procentní daně z příjmu bychom nemohli konkurovat okolním zemím, jako je třeba Slovensko, které má nízké daňové zatížení, levnou pracovní sílu, provedlo řadu reforem a k tomu ještě poskytuje investiční pobídky," řekl již dříve vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn.

"Investiční pobídky jsou přežité a hlavně diskriminační. Chceme rovné podmínky pro všechny firmy," řekl Právu autor návrhu na zrušení pobídek, poslanec za ODS Oldřich Vojíř.

Investoři bez pobídek nepříjdou

Vláda oponuje, že bez pobídek by do země nepřišli zahraniční investoři, kteří zde vytvořili desítky tisíc pracovních míst, zvýšili produktivitu a nyní táhnou českou ekonomiku. Ekonomičtí experti sice uznávají, že pobídky jsou diskriminační, ČR se jich však prý nemůže vzdát, protože je mají všechny okolní státy, včetně reformního Slovenska, a Česko by se tak ocitlo v nevýhodě.

Od počátku příštího roku by se zároveň podle představ ODS měla snížit sazba daně z příjmu firem na 15 procent místo dosud očekávaných 24 procent. Stát by tak na této dani přišel asi o 55 miliard korun, podle ODS by však část peníze ušetřil tím, že by neposkytoval investiční pobídky a získával by daně i od firem, které nyní mají daňové prázdniny.

Výhody jen pro někoho

Zrušit zákon o investičních pobídkách a současně snížit daň z příjmu právnických osob na 15 procent navrhují občanští demokraté k 1. lednu 2006. Písemně přislíbené nebo poskytnuté pobídky by ale měly platit i nadále. "Bude-li vůle seriózně o tom jednat, nebráním se tomu, aby byla nastavena platnost o rok později," připustil změnu Vojíř.

Současný zákon o pobídkách zajišťuje podle ODS pouze malému počtu firem výrazné úlevy na daních. "Investorovi je pak s investiční pobídkou poskytováno vhodné stavební území a pozemek je mu prodán často za symbolickou cenu. Drtivá většina podnikatelů však nemá přístup k zasíťovaným laciným pozemkům, a již vůbec nemá šanci získat až desetileté daňové prázdniny," napsali poslanci ODS v důvodové zprávě k předloze návrhu zákona.

Podle Vojíře proto dostane Česko zřejmě výstrahu z EU. "Zákon pomáhá více, než povolují evropské limity," zdůvodnil.

Deset největších investic v ČR (v mld. Kč)
Společnostodvětvízemě původuvýše investice
TPCA CzechautomobilovýJaponsko23,5
LG. Philips Displays CZelektronickýNizozemí22,5
Škoda AutoautomobilovýNěmecko19,0
Nemak EuropeatomobilovýMexiko11,4
Denso ManufacturingautomobilovýJaponsko9,6
Bosch DieselautomobilovýNěmecko8,5
Panasonic Mobile & AutomotiveelektronickýJaponsko8,4
ChemopetrolchemickýČesko7,8
Česká rafinérskáchemickýČesko6,8
VDOelektronickýNěmecko6,3
Zdroj: Czechinvest
*Tyto společnosti čerpaly nejvyšší pobídky. Jejich výši může CzechInvest zveřejnit jen se souhlasem investora.

Reklama

Související témata:

Související články

Příliv investic do ČR se loni zdvojnásobil

Zahraniční podniky loni investovaly v České republice 114,7 miliardy korun, což je dvakrát více než v roce 2003. České firmy na druhou stranu daly do podniků...

Výběr článků

Načítám