Hlavní obsah

Vídeň podpořila Prahu: Zastavme cenové šílenství na úrovni EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakouský kancléř Karl Nehammer v nedělním prohlášení uvedl, že podporuje zavedení cenového stropu u elektřiny na úrovni Evropské unie. Pro zastropování cen energií na evropské úrovni se v pátek vyslovil český premiér Petr Fiala. Česká republika, která v tomto pololetí předsedá Evropské unii, urychleně svolává radu ministrů, na níž chce diskutovat o možných mimořádných energetických opatřeních.

Foto: Maxim Šemetov, Reuters

Rakouský kancléř Karl Nehammer

Článek

„Musíme konečně zastavit šílenství na energetických trzích. A to se může povést jen díky evropskému řešení,“ uvedl Nehammer. Doplnil, že se k zastropování pokusí přesvědčit lídry unijního bloku.

Podle něj se trh ve své aktuální podobě sám nereguluje. Vyzval všech 27 členských států EU, aby „táhly za jeden provaz a zastavily cenovou explozi“.

Podle Nehammera by se měly ceny elektřiny oddělit od plynu, aby se přiblížily výrobním nákladům. „Nemůžeme nechat (ruského prezidenta Vladimira) Putina, aby každý den určoval ceny elektřiny v Evropě,“ uvedl kancléř. Doplnil, že o možných opatřeních, která mohou být rychle přijata, mluvil se svými protějšky z Německa Olafem Scholzem a Česka Petrem Fialou.

Síkela: Nikoho nenecháme mrznout ani padnout

Domácí

Český ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka v pořadu na CNN Prima News dnes řekl, že nenajde-li EU společné řešení ohledně rostoucích cen energií, je česká vláda připravena přijít s vlastním řešením. Místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček byl naopak ve stejném pořadu k řešení na úrovni EU skeptický. Poukázal na to, že mnohé země už ceny zastropovaly samy a společné řešení jim nemusí vyhovovat i kvůli rozdílným energetickým zdrojům.

Ceny plynu je třeba zastropovat na celoevropské úrovni, řekla viceguvernérka ČNB

Ekonomika

Anketa

Věříte, že se podaří na úrovni celé EU prosadit dohoda o regulaci cen energií?
Ano
29,7 %
Ne
70,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11967 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám