Hlavní obsah

Většina bank manipuluje se sazbou RPSN

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Největší banky figurující na českém trhu manipulují s RPSN, tedy roční procentní sazbou nákladů při úvěru. Z osmi srovnávaných finančních domů manipuluje s tímto koeficientem určujícím náročnost splácení úvěru sedm bank. Ve středu na to upozornila v analýze společnost Člověk v tísni.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Naší snahou není očernit zkoumané společnosti, ale naopak poukázat na určitou nesrovnalost při uvádění sazeb RPSN. Věříme, že transparentní výpočet sazby RPSN bude pro banky v konečném důsledku konkurenční výhoda, která jim může zlepšit jejich postavení na trhu bankovních úvěrů,“ uvedl Daniel Hůle ze společnosti Člověk v tísni.

Jedinou bankou, která započítává do deklarované sazby RPSN všechny náklady spojené s pořízením úvěru, je Poštovní spořitelna. Ostatní banky sice zákon neporušují, avšak pro zájemce o úvěr je odlišná praxe při výpočtu sazeb RPSN u jednotlivých bank matoucí.

RPSN by měla udávat skutečnou roční výši nákladů na pořízení půjčky. Započítává se do ní nejen samotný úrok, ale poplatky za vedení úvěrové konta, poplatek za vyřízení půjčky a další, které jsou u každé z bank individuální. Banky často matou klienty kouzelným slůvkem sazba "od". Klient se skutečnou výši dozví teprve při vyřizování úvěru.

Sazba je vyšší až o pětinu

Jako modelový příklad byl při srovnání využit ženatý, bezdětný muž s čistým příjmem dvacet tisíc korun za měsíc. Nemá žádné další půjčky, pracuje na smlouvu na dobu neurčitou a požádal o neúčelový úvěr ve výši třicet tisíc korun. Zároveň má zaměstnanou manželku.

„Pro naši analýzu jsme si vytvořili modelový případ, u něhož jsme vypočítali modelovou sazbu RPSN a porovnali jí s tím, co uvádějí jednotlivé banky,“ dodal Hůle. Vůbec nejhůře dopadla ČSOB, u které překračuje skutečná sazba deklarovanou o 22 procent.

Rozdíl mezi nabídnutou a reálnou sazbou vznikl tak, že banky do výše RPSN ve skutečnosti neuvádí všechny náklady spojené s pořízením úvěru.

„Výpočet RPSN je naprosto korektní a v souladu se zákonem. Odchylka je daná započítáním volitelných, zákonem nepožadovaných, položek. Proto se ostatně liší i metodika výpočtu v jednotlivých bankách. Klienta samozřejmě před podpisem smlouvy s veškerými parametry, včetně poplatků a sazeb, detailně seznamujeme,“ uvedla pro Novinky v reakci ČSOB s tím, že od června bude platit novelizovaný zákon, který již definuje vstupy pro výpočet RPSN přesněji, tudíž by se měla metodika jednotlivých bank sjednotit.

U mBank převýšila skutečná sazba RPSN deklarovanou o pět procent, u Komerční banky o deset procent, u GE Money Bank o 16 procent, u UniCredit Bank a Raiffeisenbank o 17 procent a u České spořitelny o 21 procent.

Banky byly s analýzou již předem seznámeny.

Obecně prospěšná společnost Člověk v tísni je známa především jako zastánce lidských práv, krom jiného se v současnosti také angažuje v iniciativě za zvýšení transparentnosti smluv o spotřebitelských úvěrech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám