Hlavní obsah

Veterinární správa varuje před bakterií v baleních kojenecké výživy

Do maloobchodních prodejen v ČR se dostalo 616 balení kojenecké výživy, která může obsahovat bakterii cronobacter. Napadá hlavně jedince s oslabenou imunitou, rizikovou skupinou jsou předčasně narozené děti ve věku od tří dnů do čtyř let. V úterý o tom informoval mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Veterinární správa uvedla, že se jedná o kojeneckou výživu z kozího mléka v prášku s názvem Naše mléko od výrobce Godim s datem výroby 26. února 2022 a minimální trvanlivostí do 31. října 2023.

Téměř 300 kusů směřovalo do velkoobchodu, který dodává zboží do lékáren. Necelých 60 balení se prodalo na internetovém obchodě Alza.cz a zbytek zboží odebralo přes 45 maloodběratelů.

„Všichni velkoobchodní příjemci kojenecké výživy byli informováni a požádáni o zablokování výrobku v jejich skladech a stažení z prodejní sítě, a to do jednoho měsíce od obdržení oznámení,“ uvedla SVS.

V obchodech jsou kozí sýry, které mohou obsahovat úlomky kovu

Ekonomika

Výrobce vyrobil přes 1000 kusů kojenecké výživy. Českou veterinární správu na možnou přítomnost bakterie upozornily slovenské dozorové orgány, kam směřovala zhruba třetina produkce.

Onemocnění, které bakterie způsobuje, se vyskytuje vzácně, má ale závažný průběh. Bakterie je běžně součástí střevní mikroflóry teplokrevných zvířat, může přežívat hlavně v suchých a teplých místech.

Večerka ve Vyšším Brodě skladovala závadné maso, hrozí jí pokuta 50 milionů

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám