Hlavní obsah

Veterináři nařídili stáhnout 11 tun kuřecích prsou, je v nich salmonela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z trhu přes 11 tun kuřecího masa z Brazílie kvůli salmonele. Jde o mražená kuřecí prsa v balení o hmotnosti dva kilogramy a kuřecí prsní řízky se stejnou hmotností. Šarže mířily hlavně do stravovacích zařízení a také do velkoobchodu Makro. Uvedl to mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Foto: Státní veterinární správa

Zabavené kuřecí maso

Článek

Vzorek kuřecích prsou, který bakterii obsahoval, odebrala veterinární správa ve skladu společnosti SOFIL v Praze 6.

„Prvotním dovozcem do ČR a jedním z významných distributorů masa byla společnost MADE, dodavatelem obchodní firma se sídlem v Nizozemsku,“ uvedla veterinární správa s tím, že významnou část masa distribuoval také řetězec Makro. Distributoři nyní oslovují odběratele, aby zboží vrátili. Celkem jde o 10 tun závadného masa.

Vzorek dalšího vadného výrobku, prsních řízků, odebrala veterinární správa ve skladu společnosti Polar Trading v Kostelci nad Černými lesy. Uvedla, že šarže obsahující salmonelu, byla součástí větší zásilky. Kuřecí maso od společnosti odebírají především restaurace a jídelny, doplnila SVS. Tohoto výrobku bylo zabaveno 1,3 tuny.

Předchozí kontroly

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v září našla salmonelu také v kuřecím mase z olomouckého Penny Marketu. Šlo o maso z Ukrajiny zpracované na Slovensku. Od stejného výrobce, společnosti WE Trade, našla salmonelu také v kuřecím mase v řetězci Tesco.

V červenci SZPI upozornila na dvě šarže kuřete bez drobů původem z Ukrajiny, které našla v prodejnách JIP východočeská v Českých Budějovicích a Harrachově. Také tyto vzorky obsahovaly salmonelu.

Salmonelóza

Nemoc salmonelóza způsobuje několik druhů bakterií, nejčastěji Salmonella enteridis a stovky jejích typů. Běžně žijí v trávících traktech zvířat i lidí, vodě i půdě. Dobře se množí v potravinách i při nižších teplotách, nejčastěji ve vejcích, majonézách, mléčných výrobcích či mase. Ničí je zahřátí na 70 stupňů a také běžná dezinfekce. Při přemnožení mohou způsobit zažívací problémy.

Člověk se nakazí pouze orální cestou, k nákaze je potřeba velké množství bakterií – v řádech milionů až miliard, závisí na imunitě jedince. Část bakterií ničí žaludeční šťávy. Pokud se dostatečné množství dostane dál, působí bakterie do deseti hodin záněty žaludku a střev. Onemocnění může mít lehký průběh v podobě průjmu, ale může vyvolat i horečky, zvracení a křeče.

Nemoc sama odezní zhruba po pěti dnech vyloučením bakterií z těla, antibiotika se k léčbě nepoužívají. Je potřeba vyrovnávat množství ztracené tekutiny, aby nedošlo k poškození ledvin.

Inspekce varuje před nebezpečným kuřecím masem z Teska

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám