Hlavní obsah

Velkoobchod s dětským zbožím dostal pokutu 41 milionů

Novinky, bož

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potrestal společnost Baby direkt pokutou 40,79 milionu korun. Firma, která provozuje velkoobchod s dětským zbožím, podle úřadu nutila odběratele prodávat zboží alespoň za minimální stanovenou cenu. Rozhodnutí není pravomocné a může proti němu být podán rozklad.

Foto: David Ryneš, Novinky

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potrestal společnost Baby direkt pokutou 40,79 milionu korun.

Článek

Baby direkt měl v letech 2011 až 2018 porušovat zákon o ochraně hospodářské soutěže. „Za nedodržení prodeje dotčeného zboží alespoň za stanovené ceny hrozila společnost Baby direkt svým odběratelům sankcemi, či odběratele dokonce formou nedodání zboží skutečně postihovala,“ uvedl antimonopolní úřad v tiskové zprávě.

Podle ÚOHS tak došlo k narušení hospodářské soutěže na trzích prodeje kočárků, autosedaček, dětského nábytku a vozítek na území České republiky a „ke skutečnému ovlivnění obchodu mezi členskými státy Evropské unie“.

Makro dostalo pokutu 46,5 milionu

Ekonomika

Úřad považuje dohody o minimálních cenách za zvlášť závažné protisoutěžní jednání. „Prodejci pak nemohou prodávat levněji, tedy jít s cenou pod hranici, kterou stanovil dodavatel, a dochází mezi nimi k eliminaci soutěže. Vše je na úkor konečného zákazníka, který nemůže zboží dostat za výhodnější cenu,“ vysvětlil antimonopolní úřad.

Úřad vedle pokuty zakázal plnění dohod o minimální ceně. Na výši pokuty se podepsala skutečnost, že ÚOHS firmu na porušování zákona upozorňoval už dříve. „Již v roce 2014 soutěžitele Baby direkt upozorňoval na možný protisoutěžní charakter jeho jednání, avšak účastník řízení ve svém nezákonném postupu pokračoval,“ dodal ÚOHS.

Po zohlednění všech okolností by pokuta přesahovala 150 milionů korun. Úřad však při uložení pokuty nesmí překročit hranici 10 procent z obratu firmy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám