Hlavní obsah

Ve volném čase nikdo nemusí číst pracovní poštu, tvrdí německá soudkyně

Novinky, bož

Předsedkyně německého Spolkového pracovního soudu Ingrid Schmidtová tvrdí, že by zaměstnanci ve svém volném čase neměli číst pracovní e-maily. V rozhovoru pro deník Frankfurter Allgemeine Zeitung vyzvala zaměstnavatele i zaměstnance, aby se zamysleli nad svým dosavadním přístupem k pracovní době.

Foto: Profimedia.cz

Odborová rada Deutsche Telekom chce, aby se koncern zavázal, že aktivně zamezí čtení pracovní pošty mimo pracovní dobu.

Článek

Spolkový pracovní soud bude tento týden rozhodovat o žalobě, kterou podala jedna z odborových rad podniku Deutsche Telekom. Chce, aby se koncern zavázal, že aktivně zamezí čtení pracovní pošty mimo pracovní dobu.

„Současné předpisy týkající se pracovní doby narazily na své hranice,“ uvedla soudkyně s tím, že není ničí povinností ve volném čase kontrolovat pracovní poštu.

Zároveň zdůraznila, že vinu za současnou situaci nesou částečně i zaměstnanci. Pokud jsou placeni za 38 hodin, musí být po tuto dobu k dispozici – ale ani o minutu déle, domnívá se soudkyně.

Francie zavedla „právo odpojit se“

Ve Francii vešel v lednu v platnost zákon, který zaměstnancům garantuje „právo odpojit se“. Součástí zákona je povinnost firem s více než padesáti zaměstnanci explicitně vymezit povinnosti zaměstnanců i pracovní dobu. [celá zpráva]

Zaměstnavatelé pak nesmějí po zaměstnancích vyžadovat, aby některé z těchto povinností, například vyřizování pracovní pošty, plnili mimo takto určenou pracovní dobu.

Mnohé společnosti se pokusily množství pracovní pošty vyřizované mimo pracovní dobu omezit i bez státních zásahů, podotkl International Business Times. Například německá automobilka Daimler v roce 2014 nabídla zaměstnancům možnost, aby se veškerá pošta, která jim přijde v průběhu dovolené, automaticky smazala.

Anketa

Řešíte pracovní e-maily ve svém volném čase?
Ano
65,7 %
Ne
34,3 %
Celkem hlasovalo 1054 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám