Hlavní obsah

Francie: Konec čtení pracovní pošty doma a na dovolené

Novinky, bož

Po pracovní době žádné pracovní emaily. Tak lze ve stručnosti shrnout „právo odpojit se“, jež Francouzům garantuje zákon, který vešel v platnost v neděli. Prosadila ho ministryně práce Myriam El Khomriová v rámci balíčku pracovních zákonů. Informoval o tom server International Business Times.

Po pracovní době žádné pracovní emaily. „Právo odpojit se“ Francouzům garantuje zákon, který na Nový rok vešel v platnost.

Článek

Součástí zákona je povinnost firem s více než padesáti zaměstnanci explicitně vymezit povinnosti zaměstnanců i pracovní dobu. Zaměstnavatelé pak nesmí po zaměstnancích vyžadovat, aby některé z těchto povinností, například vyřizování pracovní pošty, plnili mimo takto určenou pracovní dobu.

Od roku 2000, kdy Francie snížila pracovní dobu na 35 hodin, mnozí zaměstnanci nestíhají své povinnosti a část z nich si plní mimo pracovní dobu. Nejčastěji jde právě o odpovídání na pracovní emaily.

Podle francouzské vlády jde však o skryté neplacené přesčasy. Navíc je podle ní třeba bojovat proti nezdravé pracovní kultuře, která zaměstnance nutí být neustále on-line.

Daimler přišel s automatickým mazáním pošty

Mnohé společnosti se však pokusily množství pracovní pošty vyřizované mimo pracovní dobu omezit i bez státních zásahů, podotkl International Business Times.

Například německá automobilka Daimler v roce 2014 nabídla zaměstnancům možnost, aby se veškerá pošta, která jim přijde v průběhu dovolené, automaticky smazala.

„Jsem na dovolené. Váš email si bohužel nemohu přečíst. Váš email bude automaticky smazán. V případě, že jde o neodkladnou záležitost, se obraťte na Hanse nebo Moniku, jinak mi email přepošlete, až se vrátím do práce. Danke Schön,“ měl podle BBC znít vzorový email automaticky rozesílaný v této situaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám