Hlavní obsah

Ve vedení majitele OKD už není žádný Čech. Finanční ředitel Jelínek rezignoval

Těžební společnost (New World Resources) po jedenácti letech opouští finanční ředitel Marek Jelínek. Nahradí ho Nizozemec Boudewijn Wentink, který dosud řídil právní odbor. NWR to v pondělí oznámila v tiskové zprávě.

Článek

Marek Jelínek rezignuje k 1. září. Firma dále oznámila, že dosavadní výkonný ředitel OKD Dale Ekmark se k 1. lednu 2016 stane také výkonným ředitelem celé NWR.

Představenstvo firmy NWR již na dubnové valné hromadě opustil podnikatel a investor Zdeněk Bakala, po odchodu Jelínka v něm nezbude žádný Čech.

NWR se sice letos v prvním čtvrtletí dokázala vrátit k zisku, tržby ale meziročně klesly o pětinu. Firma se potýká s nízkými světovými cenami uhlí, a proto plánovala už letos zavřít Důl Paskov dcery OKD. Nakonec se ale s českou vládou dohodla na prodloužení provozu dolu do konce roku 2017 výměnou za 600 miliónů na sociální program pro horníky, které firma postupně propouští. V letošním roce v OKD skončí 1600 zaměstnanců. [celá zpráva]

Už dříve NWR uvedla, že letos plánuje snížit náklady o 80 miliónů eur. Loni v říjnu dokončila kapitálovou restrukturalizací. Jejím úkolem bylo odvrátit platební neschopnost podniku. Zahrnovala snížení hodnoty dluhopisů a výrazné rozmělnění akcionářských podílů.

Česká stopa z NWR zatím nezmizí úplně, Zdeňku Bakalovi stále patří poloviční podíl ve skupině CERCL Mining, bývalé BXR Mining, která vlastní 50,5 procenta akcií NWR. Zbytek NWR drží institucionální investoři a drobní akcionáři. Podle některých analytiků hodlá však možná NWR opustit úplně i Bakala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám