Hlavní obsah

Vakcína, nebo vyhazov. T-Mobile nebude v USA zaměstnávat neočkované

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká divize mobilního operátora T-Mobile propustí zaměstnance, kteří nebudou do dubna plné naočkovaní vakcínou proti covidu-19. Firma to sdělila v interním e-mailu, jehož obsah získala agentura Bloomberg.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V e-mailu adresovaném všem zaměstnancům firmy ve Spojených státech amerických šéfka oddělení lidských zdrojů uvedla, že společnost propustí všechny zaměstnance, kteří nebudou mít do 2. dubna plnou vakcinaci, tedy dvě dávky vakcín Pfizer či Moderna, či jednu dávku vakcíny Johnson & Johnson, přičemž alespoň jedna dávka vakcíny proti covidu-19 je pro zaměstnance nutná už do 21. února.

V opačném případě bude dotyčný poslán na neplacenou dovolenou. Podmínky platí pro všechny, kdo při své práci pravidelně nebo i příležitostně docházejí do kanceláře, což podle firmy zahrnuje většinu zaměstnanců.

Výjimku z nařízení budou mít technici pracující v terénu nebo většina zaměstnanců pracujících v prodejnách – ti jsou však vyzýváni, aby se rovněž nechali očkovat nebo pokračovali v pravidelném testování.

„Ačkoliv doufáme, že každý tímto rozhodnutím zasažený zaměstnanec bude očkován a vrátí se na své pracoviště, chápeme, že pro některé to znamená, že musíte učinit velké osobní rozhodnutí,“ citovala agentura Bloomberg ze sdělení Deeanne Kingové, ředitelky oddělení lidských zdrojů.

Placené volno i peníze navíc aneb Jak firmy motivují zaměstnance k očkování

Finance

Americká divize T-Mobile zaměstnává kolem 75 tisíc lidí. Jedná se o první firmu takové velikosti, jež se k tomuto kroku odhodlala. „Některé jiné společnosti se snaží na zaměstnance také tlačit, aby se nechali očkovat, avšak nezacházejí do krajnosti. Například American Express vykazuje neočkované zaměstnance k práci mimo kancelář,” uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Podle něj budou další korporátní firmy v budoucnu postupovat podobně, a to nejen v USA, ale i v Evropě.

Reklama

Výběr článků

Načítám