Hlavní obsah

V žebříčku blahobytu zemí je ČR na 24. místě

Praha

Česká republika se v letošním žebříčku prosperity a ekonomické perspektivy zemí obsadila 24. místo z celkem 110 států světa. Udržela si tak svoji pozici z předchozího roku, jak vyplývá z hodnocení Legatum Prosperity Index 2010. Nejvíce prosperuje Norsko.

Foto: Vladimír Michna, Novinky

Pražský hrad

Článek

Legatum Prosperity Index hodnotí prosperitu a ekonomické perspektivy států podle mnoha kritérií, mezi které patří například osobní svobody, vzdělání, sociální kapitál nebo bezpečnostní aspekty. Žebříček je podle autorů zajímavý například pro soukromé investory či vládní agentury pro podporu investic.

Nejlepší podmínky pro život mají podle globálního indexu bohatství a prosperity po Norsku Dánsko a Finsko. Naopak nejhorší podmínky panují v Zimbabwe, Pákistánu a Středoafrické republice.

"Index ukázal, že propast mezi úspěšnými a neúspěšnými evropskými zeměmi se prohlubuje. Především Jihoevropané, kteří mají ekonomické problémy, nejsou spokojeni se svým životem, což je v rozporu s všeobecným přesvědčením o kvalitě života v těchto turistických destinacích," uvedli autoři žebříčku. Portugalsko si pohoršilo z 25. na 26. místo, Řecko z 36. na 39. pozici a Španělsko z 20. na 23. místo.

Legatum Prosperity Index 2010 (vybrané země)
pořadístát
1.Norsko
2.Dánsko
3.Finsko
4.Austrálie
5.Nový Zélend
6.Švédsko
7.Kanada
8.Švýcarsko
9.Nizozemsko
10.USA
23.Španělsko
24.ČR
25.Itálie
29.Polsko
34.Maďarsko
110.Zimbabwe
Zdroj: Legatum Prosperity Index 2010

Reklama

Výběr článků

Načítám