Hlavní obsah

V USA zkrachovalo dalších osm bank, z toho jedna významná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké regulační úřady zavřely dalších osm bank, mezi nimi jednu významnou. Od začátku roku už ve Spojených státech zkrachovalo 118 finančních ústavů, převážně kvůli dopadům krize. V letošním roce malé americké banky padají rychleji než před rokem, úřady ale očekávají, že počet bankrotů bude vrcholit v tomto čtvrtletí, a pak se začne snižovat.

Článek

Proti jiným týdnům, kdy zkrachovaly jen menší banky, na sebe tentokrát poutá značnou pozornost finanční ústav ShoreBank z Chicaga. Ten se sice potýkal s problémy, od velkých bank z Wall Street měl ale slíbenou podporu. Té se nakonec nedočkal a regulační úřady nechtěly agónii banky prodlužovat. Banku tedy převzal Federální úřad pro pojištění vkladů (FDIC), který ji předá nově založené instituci. Krach ShoreBank je po několika měsících největším pádem banky v USA.

ShoreBank byla založena v roce 1973 a na konci června měla aktiva za 2,16 miliardy dolarů (asi 42,1 miliardy Kč) a vklady za 1,54 miliardy dolarů (asi 30 miliard Kč). Kvůli této bance byla založena nová finanční společnost s názvem Urban Partnership Bank (UPB). Za ní stojí několik velkých bank z Wall Street a soukromá nadace. UPB od ShoreBank převezme veškeré vklady a většinu jejích aktiv.

ShoreBank je soukromou institucí, která se významně angažovala ve filantropii a dalších sociálních aktivitách. Konzultační součást ShoreBank International Ltd poskytovala úvěry podnikatelům a hypotéky vlastníkům nemovitostí v Africe, Asii a východní Evropě.

Ústavu v posledních měsících slíbily několikamilionovou pomoc investiční banky, jako je Goldman Sachs, Citigroup, JPMorgan a Bank of America, a rovněž konglomerát General Electric. ShoreBank ale nedosáhla na státní pomoc z programu TARP, což byl předpoklad k tomu, aby dostala slíbenou pomoc od velkých bank. Ústavu se navíc už delší dobu nedařilo vrátit se k ziskovému hospodaření.

Vedle ShoreBank musela skončit i banka Los Padres Bank z Kalifornie. Ta měla aktiva za 870,5 miliónu dolarů a vklady za 770,7 miliónu dolarů. Banku převezme finanční ústav Pacific Western Bank ze San Diega. Třetí bankou v řadě, která tento víkend skončila, je Pacific State Bank. Tu nyní získá ústav Rabobank.

Čtvrtou bankou, která končí, je Butte Community Bank z Kalifornie. Přebírá ji rovněž Rabobank. Pátou zkrachovalou bankou je Sonoma Valley z Kalifornie a jejím novým vlastníkem bude Westamerica Bank. Šestou v řadě je Community National Bank z Floridy, jejímž vlastníkem bude CenterState Bank. Sedmou zkrachovalou bankou je Independent National Bank z Floridy a jejím novým vlastníkem se stane rovněž CenterState Bank. Osmým finančním ústavem, který končí, je Imperial Savings & Loan Association. Tu převezme River Community Bank z Virginie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám