Hlavní obsah

Začíná platit zákaz prodeje tyčových zářivek. LED svítidla jsou ale výrazně dražší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Evropské unii začíná v pátek platit zákaz prodeje tyčových zářivek s označením T5 a T8, které se běžně používají v domácnostech. Ve čtvrtek totiž skončila účinnost příslušné výjimky Evropské komise. Od nynějška lze tyto produkty nabízet zákazníkům už jen v případě, že jde o doprodej starých zásob.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Důvodem opatření je skutečnost, že zmíněná svítidla obsahující rtuť jsou obtížně recyklovatelná. Nebezpečný kov tak končí v životním prostředí.

Podle serveru Wort.lu je rtuť vysoce toxická. Například vdechování jejích výparů může trvale poškodit mozek, plíce, ledviny a imunitní systém.

„Pro zářivky typu T5 a T8 už jsou k dispozici vhodné alternativy, které mohou vést jak k úsporám energie, tak k omezování zářivek obsahujících rtuť,“ řekla agentuře DPA mluvčí Evropské komise v narážce na svítidla s technologií LED.

„Proto jsme se rozhodli platnost výjimky ukončit. Užívání těchto zářivek ale zůstává povolené,“ dodala mluvčí.

Technologie LED byla podle profesora Raoula Tholla z vědeckého institutu v lucemburském Diekirchu v posledních letech výrazně zdokonalena.

Svítidla založená na tomto principu vykazují vyšší účinnost, nabízí lepší podání barev a také delší životnost, uvedl Tholl. Zároveň jsou ale výrazně dražší.

Evropská komise chce v zájmu ochrany spotřebitelů a životního prostředí i nadále omezovat používání rtuti v Evropě. Například od roku 2025 by měl být zakázán zubní amalgám, tedy zubní výplně obsahující rtuť, uvádí se v červencovém prohlášení komise.

Ochota Čechů třídit elektroodpad roste. Má to ovšem háček

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám