Hlavní obsah

V roce 2007 bude krabička cigaret stát až 70 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kvůli růstu spotřební daně u tabákových výrobků, který plánuje ministerstvo financí, podraží v příštích třech letech cigarety. Krabička příští rok podraží asi o šest korun a v roce 2006 o dalších sedm korun. Nejcitelnější zdražení přinese rok 2007, kdy ceny vzrostou o dalších osm až 12 korun.

Foto: Petr Hejna
Článek

"Nejprodávanější značka cigaret Petra by tak mohla do roku 2007 podražit asi na 65 korun, Marlboro na necelých 78 korun za krabičku," odhadl Richard Vavřík z tabákové společnosti Reemtsma.

Spotřební daň na cigarety se bude zvyšovat kvůli požadavkům Evropské unie. Česko je zatím hluboko pod minimální povolenou hranicí daně, ale vyjednalo si výjimku do roku 2007.

"Připravená novela zákona navrhuje zvýšení daní jen v příštích dvou letech," řekl mluvčí ministerstva financí Marek Zeman. Minimální daň za jednu cigaretu by se měla podle návrhu novely v příštím roce zvýšit z 94 haléřů na 1,13 koruny a o rok později na 1,36 koruny. Zdanění cigaret má dvě složky. První část tvoří minimální daň na kus, druhou potom podíl z prodejní ceny, který by měl příští rok vzrůst z 23 na 24 procent.

O novelu bude na podzim rozhodovat vláda. Příští rok by měly vyšší daně přinést do státního rozpočtu dodatečné 3,4 miliardy korun a v roce 2006 asi 6,9 miliardy korun. 

Ostatní nové členské země EU si vyjednaly výjimku až do roku 2009. Cigarety jsou však nyní v těchto státech podstatně levnější než v ČR, a splnění požadavků Bruselu tak pro tamní kuřáky bude znamenat i trojnásobné zdražení cigaret.

Společnosti možná část zisků obětují

Konkurence na trhu ale povede k tomu, že především levnější cigarety zdraží méně. Jejich výrobci obětují část zisku a budou doufat, že přitáhnou zákazníky, kteří si nebudou moci dovolit dávat za krabičku cigaret až 70 korun. Už nyní se levným cigaretám na trhu daří.

Podle Vavříka by zdražení cigaret mohlo znamenat i to, že se v ČR ještě více začne dařit padělaným cigaretám.

V mezinárodním srovnání je na tom ČR zatím dobře a rozmach nelegálních cigaret se daří tlumit. Zatímco na Slovensku tvoří nelegální cigarety polovinu všech prodejů a v Polsku a Maďarsku je to asi třetina, v Česku je to kolem deseti procent.

Anketa

Byli byste ochotni dát za krabičku cigaret 70 korun?
Ano
47,8 %
Ne, zřejmě přejdu k levnějším cigaretám
10,9 %
Ne, pokusím se přestat kouřit
11,7 %
Nekouřím
29,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1631 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám