Hlavní obsah

V režimu DPI zůstává 9 tisíc lidí, některým zbývají na přesun už jen tři týdny

Už 14. dubna vyprší půlroční lhůta, po kterou mohli bývali klienti Bohemia Energy setrvat v režimu dodavatele poslední instance (DPI). O dalších pět dní později bude totéž platit pro někdejší klienty Kolibřík Energie. Přesto v režimu DPI nadále zůstává přibližně devět tisíc klientů. Pokud nepřejdou na standardní produkt včas, hrozí jim neoprávněný odběr a následné odpojení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Po pádu Bohemia Energy, která měla více než 900 tisíc klientů, a následně i dalších menších dodavatelů jako například Kolibřík Energie spadlo nejvíce lidí do režimu DPI ke společnosti ČEZ. Z původních zhruba 376 tisíc zákazníků jich u tohoto dodavatele v režimu DPI zůstávají ještě čtyři a půl tisíce.

Jiný dodavatel, společnost Innogy, primárně dodávající plyn, eviduje v DPI bezmála 1400 klientů, přičemž drtivá většina z nich byla právě u Bohemia Energy. „Jen asi 100 z nich je od malých dodavatelů, kteří ohlásili svůj konec kolem Vánoc. Tato skupina zůstane v DPI až do léta,“ sdělil Novinkám mluvčí společnosti Martin Chalupský.

Nejméně lidí zůstává v DPI u Pražské energetiky (PRE). „Jde přibližně o 400 odběrných míst. Situace se ovšem každým dnem zlepšuje a věříme, že ve finále bude odběrných míst v DPI co nejméně,“ řekl Novinkám mluvčí Karel Hanzelka.

Během týdne skončil už druhý dodavatel elektřiny

Ekonomika

Druhý pražský dodavatel poslední instance – Pražská plynárenská – má v DPI zhruba tisícovku lidí. O dvojnásobně tolik zákazníků se pak v rámci DPI stará společnost E.ON.

Pomáhají i úředníci

Všichni dodavatelé mají stále problémy s kontaktováním určité skupiny klientů, kteří na výzvy nijak nereagují. Pomocnou ruku nabídl v polovině února ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který slíbil, že úřady práce dodavatelům s kontaktováním lidí pomohou.

Dodavatelé si pomoc ze strany MPSV vesměs pochvalují. „Spolupráce je výborná a jsme za ni rádi, protože se povedlo pomoci dalším lidem, aby režim DPI opustili, a každá pomoc je dobrá. Sami ještě během března řešíme vlastní novou kampaň, s jejíž pomocí oslovujeme i zbylé klienty, kteří v tomto režimu zůstávají, a neustáváme,“ zhodnotil mluvčí E.ONu Roman Šperňák.

V režimu DPI je stále 35 tisíc lidí. Začnou je obvolávat i úřady práce

Ekonomika

„Podařilo se vymezit odběrná místa, kdy jde například o byty osob v dlouhodobém léčení ve zdravotnických zařízeních, v domovech pro seniory a podobně. Na druhou stranu značná část objektů setrvávajících v DPI jsou prázdné byty určené k pronájmu, kdy majitel bydlí jinde,“ vysvětlil situaci u PRE Hanzelka.

Poslední vlnu oslovení nekomunikativních klientů plánují ještě v ČEZ. „Ještě jednou napřeme veškeré síly k tomu, abychom je přesvědčili k přechodu na standardní smlouvu. Spolupracujeme v této oblasti i s ministerstvem práce a sociálních věcí a s úřadem práce. Naším společným cílem je těmto lidem pomoci přejít na standardní smlouvu a zabránit tak tomu, aby jim byly přerušeny dodávky elektřiny,“ uvedl generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

Po Velikonocích začne odpojování

Pokud lidé nepřejdou během půlroku z DPI na standardní produkt, hrozí jim neoprávněný odběr a následné odpojení. „Po Velikonocích budeme skutečně nuceni přistoupit k postupnému odpojování. Především těch, kteří elektřinu v DPI odebírají, ale vůbec nekomunikují a neplatí. Samozřejmě fyzickému odpojení předchází z naší strany několik písemných výzev k nápravě situace a k úhradě dlužné částky,“ oznámil za PRE Hanzelka.

Bohemia Energy odeslala přeplatky za energie všem bývalým zákazníkům

Ekonomika

Do režimu neoprávněného odběru se dle legislativy zákazník dostane desátý pracovní den od ukončení smlouvy dodavatele. „Pokud odběrné místo není zasmluvněno ani během těchto deseti dní, iniciuje provozovatel distribuční soustavy kroky k zamezení neoprávněného odběru, které mohou skončit až odpojením odběrného místa od sítě,“ vysvětlil Šperňák.

Za neoprávněný odběr hrozí lidem pokuta nebo v krajním případě i trestní řízení, přesáhne-li škoda deset tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám