Hlavní obsah

V osm večer začala do Česka opět proudit ropa

Aktualizováno

V pátek ve 20:00 se obnovil tranzit ropy do České republiky. Novinkám tuto informaci sdělila Linda Vaškovičová, ředitelka kanceláře generálního ředitele slovenského přepravce ropy Transpetrol.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Dnes večer ve 20:00 se obnovuje čerpání ropy do České republiky,“ napsala Vaškovičová.

Na Slovensko ruská ropa teče už od středy. Dodávky suroviny byly přerušeny minulý týden kvůli problému s ruskými platbami za tranzit ropy přes Ukrajinu.

Příčinu přerušení dodávek ropovodem Družba odstranila jedna z evropských bank, která se v pátek rozhodla zpracovat platbu za tranzit ruské ropy přes Ukrajinu. Původně platba neprošla s tím, že jde o porušení protiruských sankcí.

Ruský provozovatel ropovodů Transněfť podle agentury RIA Novosti během dne uvedl, že platba za tranzit do Česka dorazila do banky, což následně potvrdila i Ukrajina.

„Podle našich informací banka přehodnotila původně zablokovanou platbu mezi tranzitními společnostmi za tranzitní poplatek a nakonec ji akceptovala,“ řekl mluvčí Slovnaftu Anton Molnár. Podle agentury Reuters platbu odblokovala nizozemská banka ING.

Přeprava ropy jižní větví Družby se 4. srpna přerušila kvůli problémům s úhradou poplatků za tranzit ropy přes Ukrajinu. Dodávky na Slovensko a do Maďarska se obnovily už v uplynulých dnech, protože poplatky za Rusko uhradila slovenská rafinerie Slovnaft a její maďarský vlastník, petrochemická skupina MOL.

Reklama

Výběr článků

Načítám