Hlavní obsah

V obchodech zlevnili papriky a rajčata, podražil naopak chléb a sýr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V českých obchodech v uplynulých čtyřech týdnech výrazněji zlevnila zejména sezónní zelenina jako papriky, rajčata nebo brambory. Levnější bylo ale i rostlinné máslo nebo kuřata. Naopak dráž se prodával kmínový chléb, eidamský sýr nebo hovězí maso. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Papriky zlevnily o 5,13 Kč na průměrných 39,67 Kč/kg. Cena kilogramu rajčat klesla zhruba o čtyři koruny na průměrných 17,74 Kč. Rostlinné máslo stálo v průměru 89,18 Kč/kg, což je o 2,25 Kč méně než před čtyřmi týdny.

Naproti tomu za chleba si lidé v průměru připlatili o 56 haléřů více, v průměru tak stál 22,75 Kč/kg. Dražší byl i sýr eidamská cihla, jehož cena stoupla v průměru o 1,67 Kč na 123,95 Kč/kg. O 69 haléřů zdražil kilogram zadního hovězího bez kosti, a to na průměrných 181,90 Kč.

Statistici pravidelně srovnávají také ceny potravin mezi kraji. Například papriky byly nejdražší na Vysočině, kde je obchodníci prodávali v průměru za 45,42 Kč/kg. O 26,19 Kč méně pak za ně zaplatili lidé v Karlovarském kraji, kde byly nejlevnější.

V Karlovarském kraji byl podle ČSÚ ale nejdražší eidamský sýr, v průměru stál 129 Kč/kg. Nejméně za něj obchodníci chtěli v Libereckém kraji, a to 117,33 Kč/kg.

Reklama

Výběr článků

Načítám