Hlavní obsah

V novoborském Crystalexu začali po roční pauze znovu tavit sklo

V Novém Boru začali po roční pauze znovu tavit sklo. První výrobní linky Crystalexu CZ se rozjedou za týden, až bude 30 tun skloviny v první vaně připraveno. Na obnovení výroby v Crystalexu čekali s napětím nejen zaměstnanci, ale celé město i region, pro které je sklárna největším zaměstnavatelem. V současné době pracuje v Crystalexu 228 lidí, v polovině roku by jich mohlo být až 450, řekl novinářům jednatel společnosti Jiří Hudera.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

V Novém Boru začali 6. ledna po roční pauze znovu tavit sklo.

Článek

Jako první se začnou vyrábět nejprodávanější soubory stolního skla Claudi a Diana a později budou následovat další soubory ze standardního sortimentu Crystalexu. Už v únoru 2010 chce Crystalex CZ vystavovat na největším sklářském veletrhu Ambiente ve Frankfurtu nad Mohanem. Už nyní má ale sklárna podle Hudery dostatek zakázek. "Postupně se k nám vracejí tradiční zákazníci z celého světa," řekl Hudera.

Crystalex byl ještě na podzim 2008 největším podnikem zkrachovalé sklářské skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT). V té době zaměstnával přes 1800 pracovníků v Novém Boru, Hostomicích na Teplicku, Karolince na Vsetínsku a Vrbně pod Pradědem.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Českolipský vikář Josef Pavlas požehnal právě zapálené peci v Crystalexu CZ v Novém Boru.

Od 22. září 2008 je společnost stejně jako celá skupina v insolvenčním řízení kvůli nedostatku provozního kapitálu. Výroba v Novém Boru se zastavila loni v lednu, když banky po skončení moratoria odčerpaly z účtů podniku veškerou hotovost.

Loni na podzim ale novoborský podnik a také závody v Hostomicích a Karolince získala firma CBC Invest s ruským kapitálem, kterou zastupuje Jiří Hudera. Sklárny firma získala ve výběrovém řízení za téměř 363 miliónů korun a od podzimu intenzivně pracuje na obnovení výroby. Spolu s podnikem získal nový vlastník i značku Crystalex, od listopadu proto podniká pod novým názvem Crystalex CZ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám